Derk Alssema tussen de kinderen op de Buitenspeeldag. FOTO COBY WEIJERS
Derk Alssema tussen de kinderen op de Buitenspeeldag. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Derk Alssema zegt stap naar burgemeesterschap

GOES - Derk Alssema wordt burgemeester van de gemeente Gilze en Rijen. De 33-jarige christendemocraat was sinds 2015 wethouder in Goes. Daarvoor zat hij vijf jaar in de gemeenteraad voor het CDA.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Derk Alssema is voorgedragen door de raad van de gemeente onder Tilburg. Als de minister instemt met de voordracht begint hij in april aan zijn klus. In de Brabantse gemeente volgt de Goesenaar Jan Boelhouwer op, die zeventig jaar is en met pensioen gaat. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad in Goes, nog steeds”, zegt de kandidaat-burgemeester. “Maar ik wil op tijd een stap te zetten.”

Hij heeft zich er terdege op voorbereid. Alssema volgde trainingen, sprak met bestuurders en nam deel aan een cursus crisismanagement, die van pas kan komen als burgemeester. Alssema maakte zelfs een profiel van gemeenten die bij hem zouden passen. Gilze en Rijen was er één van. “Het is een ambitieuze gemeente met natuurlijk het vliegveld en plannen voor een bedrijventerrein, het centrum en een spoorproject. Ze willen die plannen realiseren, maar in balans met de groene omgeving. Dat spreekt me aan. Daarnaast lijkt het een beetje op Goes, omdat het vier kernen heeft waarvan er twee wat stadser zijn.” Alssema gaat Goes missen, zegt hij. “Vooral de inwoners. Ik heb altijd geprobeerd om tussen hen in te staan en goede relaties op te bouwen. Dat is volgens mij ook gelukt als ik kijk naar de honderden reacties die nu heb gehad. Dat raakt me.”[l]