Wethouder Cees Pille leest voor uit 'Koning van Katoren'. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wethouder Cees Pille leest voor uit 'Koning van Katoren'. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Koningsontbijt voor 'Koning van Katoren'

KLOETINGE - Kinderen uit de groepen zeven en acht van de Kloetingseschool hebben vrijdagmorgen tijdens een koningsontbijt het boek 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw gekregen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zij waren niet de enige kinderen op de Bevelanden, want er werden vrijdag maar liefst tweeduizend exemplaren van het klassieke jeugdboek uitgedeeld. De weggeefactie is een initiatief van de Goese boekhandels Paard van Troje en De Koperen Tuin en enkele sponsoren. Boekhandel Lectori heeft de actie voor de basisscholen in de gemeente Kapelle verzorgd. Tijdens het koningsontbijt in de Kloetingseschool las wethouder Cees Pille van de gemeente Goes een stuk voor uit ‘Koning van Katoren’, de klassieker die ‘ik zelf heb gelezen toen ik net zo oud was als jullie’.

Het verhaal van ‘Koning van Katoren’ gaat over Stach, die koning van het land van Katoren wil worden. Hij krijgt zeven opdrachten van de ministers, die het land besturen sinds de vorige koning is overleden. Het beroemde boek werd bekroond met de gouden griffel en in 2012 verfilmd.

‘Geef een boek cadeau’ is een landelijke actie. Doel van de actie is om kinderen kennis te laten maken met de bekendste jeugdboeken van Nederland en Vlaanderen. Deze klassiekers zijn voor een klein bedrag te koop in de boekwinkels.

Vorig jaar werden meer dan 600.000 boeken uitgedeeld, maar het streven is om naar één miljoen boeken te groeien. Het Paard van Troje en De Koperen Tuin kunnen de boeken op de Bevelanden gratis weggeven door financiële bijdragen van Stichting Boone, De Zeeuwse Alliantie, Kibeo, Schipper Accountants, Vuyck accountants, ParalegalGoes, Nijsse Assurantiën, Huisman Advocaten, Schrijver Versluys en Kiwanis.[l]