Een van de groepjes breinbrekers tijdens de 'les' Natuur, Leven en Techniek. FOTO EUGÈNE DE KOK
Een van de groepjes breinbrekers tijdens de 'les' Natuur, Leven en Techniek. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Ze maken alvast kennis met wat lotgenoten'

GOES - Meer dan 250 jongens en meiden uit groep acht van zo'n vijftig basisscholen op de Bevelanden hebben vorige week hun laatste les gehad als breinbreker. Op het Ostrea Lyceum in Goes kregen zij een certificaat, omdat ze acht weken achter elkaar vakken hebben gevolgd in voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op de locatie aan de Fruitlaan in Goes volgden 179 kinderen, die na de zomervakantie naar havo of vwo gaan, kennismakingslessen.

Daarnaast waren er 50 mavo-breinbrekers op de locatie aan de Bergweg en (voor het eerst) 26 vmbo’ers in de ‘s-Heer Elsdopweg in Goes. “Jullie hebben gemerkt dat het iets heel anders is dan de basisschool”, zei rector Hans van Dokkum, voordat de certificaten aan de toekomstige havo- en vwo-leerlingen werden uitgereikt. “Je hebt niet meer die ene meester of juf, krijgt nieuwe vakken en waar je nu het meeste hebt te zeggen op het schoolplein, ben je straks weer de kleinste.”

Extra's

Dankzij de Breinbrekers Club is het voortgezet onderwijs geen compleet nieuwe wereld meer. “Ze maken alvast kennis met wat lotgenoten”, grapte één van de docenten. De Breinbrekers Club bestaat al jaren. Hij is ontstaan op het toenmalige Buys Ballot College. “Het idee was om iets extra’s te doen voor vwo-leerlingen die op hun basisschool klaar waren. In de Breinbrekers Club kregen ze extra lessen en nieuwe uitdagingen”, zei biologiedocent Antoinette de Gruiter. “Later zijn we het gaan uitbreiden naar alle niveaus.”

'Vroeger was er sprake van een enorme overgang'

Belangrijkste doel van de Breinbrekers Club is kennismaken met het voortgezet onderwijs. “We proberen de drempel wat te verlagen. Vroeger maakte je op 1 september kennis met je nieuwe school. Dat was een enorme overgang. Hierdoor maak je alvast kennis met het voortgezet onderwijs. Dat is belangrijk, want je kiest iets voor de komende vijf of zes jaar als je naar havo of vwo gaat”, vertelde Joël de Visser, docent scheikunde en daarnaast, net als De Gruiter, coördinator van de Breinbrekers Club. “Hier maak je kennis met het gebouw, de sfeer tijdens de lessen en met de leraren. Het is meer dan je mee krijgt tijdens een open dag. Daardoor kunnen kinderen een gefundeerde keuze maken.”

Afwasborstel

De jongens en meiden kregen acht weken achter elkaar telkens twee verschillende lessen. Tijdens Nederlands maakten ze een krant, bij Natuur, Leven en Techniek knutselden ze een rijdende afwasborstel in elkaar, voor scheikunde maakten ze tandpasta en tijdens de Spaanse les maakten ze een mindmap. “Ook met de vakken laten we ze op een leuke manier kennismaken”, aldus De Gruiter.

Arrogant

De Visser zei verrast te zijn door de kinderen. “Ze vinden het leuk, weten al erg veel en werken ontzettend precies. Dat motiveert ons ook.”

Zowel De Gruiter als De Visser zeiden zich geen Ostrea Lyceum meer te kunnen voorstellen zonder de Breinbrekers Club. “Het zou bijna arrogant zijn om deze jongens en meiden deze kans te ontnemen", aldus de laatste. "We willen juist dat ze langskomen en zien hoe het eraan toe gaat.”[l]