Wethouder Arno Witkam is blij dat het toezicht op de financiën deels is opgeheven. FOTO TINEKE VAN DER VEN
Wethouder Arno Witkam is blij dat het toezicht op de financiën deels is opgeheven. FOTO TINEKE VAN DER VEN Foto: Tineke van der Ven

Borsele hoeft geen toestemming meer te vragen aan provinciehuis

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele mag weer geld uitgeven zonder toestemming te moeten vragen aan het provinciebestuur. Dat heeft gedeputeerde Jo-Annes de Bat vorige week dinsdag tijdens een werkbezoek in Heinkenszand gezegd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De provincie plaatste de gemeente Borsele vorig jaar met Middelburg, Schouwen-Duiveland en Vlissingen onder preventief toezicht, omdat de meerjarenbegroting rode cijfers liet zien. Gemeenten onder preventief toezicht mogen zelf geen extra uitgaven doen. De provincie moet eerst checken of deze uitgaven ‘onontkoombaar’ en ‘niet uit te stellen’ zijn. Borsele is van die controle af, omdat ze een zogenaamde herstelbegroting heeft gemaakt. De gemeente gaat zes ton besparen, vooral door op termijn flink te besparen op het sociaal domein nadat ze daarin eerst enkele tonnen heeft geïnvesteerd.

Toekomstproject

Verder schrapt ze de helft van het budget voor de viering van vijftig jaar gemeente Borsele, sluit een gemeentelijke werkplaats in ‘s-Heerenhoek de deuren, worden de investeringen in het kunstgrasveld in Heinkenszand uitgesteld en snijdt de gemeente in de budgetten voor het toekomstproject Borsele 2030, dorpsvernieuwing en eventuele verkiezingen.

Overigens verdwijnt het toezicht pas in mei helemaal, na een evaluatie van de jaarrekening en kadernota. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele dacht dat het meteen zou stoppen. “Helaas is dat niet zo”, reageerde hij. “Het is jammer dat we onder preventief toezicht blijven staan, maar het is een tijdelijke en afgeslankte vorm. De afgelopen vier maanden is door onze organisatie en de gemeenteraad hard gewerkt om een pakket aan bezuinigingsmaatregelen te maken.” Volgens Witkam doen deze maatregelen vooral de organisatie pijn. “En niet onze inwoners.” Borsele is nu bezig met de kadernota, waarin ze haar toekomstplannen uiteenzet. Ook deze moet sluitend zijn. “Hopelijk kan dat zonder extra bezuinigingen, maar garanties zijn er niet.”[l]