Lukas is tijdens het debattoernooi aan het woord. FOTO JESSICA ROVERS
Lukas is tijdens het debattoernooi aan het woord. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Chapeau: Nieuwe editie van Zeeuws debattoernooi op Ostrea Lyceum
Kop: 'Debatteren wint aan populariteit'

GOES- Het Ostrea Lyceum in Goes heeft vrijdag een nieuwe editie van het Zeeuws debattoernooi georganiseerd. Bijna alle Zeeuwse scholen deden mee. Het bestond uit een toernooi voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Een jury met daarin onder anderen wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes beoordeelde de deelnemende teams.

DOOR JESSICA ROVERS

Arjan de Vries, docent maatschappijleer en begeleider van de debatgroep van het Ostrea Lyceum, vertelde dat er voor het toernooi twee bekers zijn gemaakt. “We wilden er een officieel tintje aan geven. Het is mooi om te zien hoe enthousiast en fanatiek de leerlingen zijn.” De onderbouw debatteerde volgens het Lagerhuis-model en de senioren volgens het zogenaamde Lagerhuis-plusmodel. Zij moesten de debatten openen met speeches. De jury bestond naast de wethouder uit een accountant, advocaat, mediathecaris en oud-leerlingen van het Ostrea Lyceum en andere deelnemende scholen. “Het is een teamsport. De jury heeft er op gelet of de leerlingen elkaar aan de beurt lieten en of ze standpunten samen wisten te tackelen.”

Onmisbaar
Volgens Arjan wint het debatteren op scholen de laatste jaren aan populariteit. “Dat is een goede ontwikkeling want het debatteren is in de burgerschapsvorming van leerlingen een belangrijk onderdeel. Leerlingen leren genuanceerder te denken, het stimuleert het hebben van een creatief brein, het kunnen verdiepen in materie en ze leren hun visies ook te presenteren. Dit is iets wat vandaag de dag bijna onmisbaar is.”

Jammer
Het Zeeuws debattoernooi bestond al, maar werd de laatste jaren niet meer georganiseerd. “Dat vonden mijn collega Kristel van Schaik en ik ontzettend jammer, want om aan toernooien mee te doen, moet onze debatgroep altijd de provincie uit. We hebben het toernooi dus opnieuw opgezet en alle scholen benaderd met de vraag of ze wilden deelnemen. Bijna alle scholen zeiden 'ja'. In totaal doen er 140 leerlingen van negen scholen mee.”

Top concept
Arjan zei blij te zijn met de vorm van het toernooi. “Ik denk dat het een heel tof concept is geworden. We willen met het toernooi een proeftuin creëren waar leerlingen de kans krijgen ervaring op te doen met het debatteren, zodat ze beslagen ten ijs komen op toernooien elders in het land. Het is de bedoeling dat andere scholen het voorbeeld overnemen en ook zo’n dag organiseren, zodat leerlingen aan meerdere wedstrijden per jaar kunnen deelnemen, zonder ver te hoeven reizen. Het volgende toernooi vindt plaats in mei op het Calvijn College. Hierna zijn Pontes, Nehalennia, Scheldemond, CSW, Lodewijk College en het Isaak Beekman aan de beurt.” [l]