Een impressie van hoe Villa Zorgvliet eruit gaat zien. FOTO VILLA ZORGVLIET BV
Een impressie van hoe Villa Zorgvliet eruit gaat zien. FOTO VILLA ZORGVLIET BV Foto: Villa Zorgvliet BV

'Ik wil mensen de kans geven hiervan te genieten'

WOLPHAARTSDIJK - Na jaren van leegstand is er weer een plan voor Villa Zorgvliet en het terrein eromheen. Marjan Geijs wil de karakteristieke, maar verpauperde villa uit 1905 aan Nazareth slopen en daarvoor in de plaats een appartementencomplex in dezelfde stijl neerzetten. “Ik heb hart voor het perceel en wil een mooie oplossing.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Marjan Geijs heeft het druk. Ze heeft haar dagelijkse bezigheden in d’Ouwe Pastorie en zit nog volop in de verbouwing van het voormalige dorpshuis De Griffioen. Naast de dorpshuisfunctie krijgt dat gebouw een restaurant, een trouwzaal en een aantal gastenkamers. Nu zijn daar de voorbereidingen voor de sloop van Villa Zorgvliet en de bouw van het appartementencomplex bijgekomen. “We hadden een plan gemaakt voor De Griffioen, maar het duurde heel erg lang voordat iets werd beslist”, legt Geijs uit in d’Ouwe Pastorie.

Ze was er niet zeker van dat de overname van het dorpshuis zou doorgaan en speelde daarom met de gedachte om iets met Villa Zorgvliet te doen. Het leek haar een prachtplek voor een horecalocatie. Ze informeerde bij eigenaar GGZ-WNB, die maar wat graag van de villa af wilde.

Eeuwwisseling

De instelling voor geestelijke gezondheidszorg zat er sinds de eeuwwisseling mee in zijn maag. Voormalig directeur van de instelling Wubbo Petersen had eind jaren ‘90 zelf een paar jaar in het huis gewoond, maar het toen met flinke winst aan ‘zijn’ instelling verkocht. Petersen wilde er in samenwerking met de Schotse organisatie Castle Craig een afkickkliniek voor (rijke) verslaafden van maken. Het dorp kwam daar echter tegen in opstand. Van de plannen kwam uiteindelijk niets terecht. In de jaren daarna werden wel plannen gemaakt voor de villa, maar deze stierven vaak in schoonheid. De toestand van de villa verslechterde in de tussentijd zienderogen.

Opborrelen

GGZ-WNB reageerde dan ook enthousiast op Geijs’ vraag. Toeval wilde dat zij in die periode te horen kreeg dat de overname van het dorpshuis alsnog doorging. “Deel van het plan was om er een restaurant van te maken. Twee horecazaken vond ik te veel van het goede. Dan zou ik helemaal 24-7 bezig zijn”, lacht ze.

De overname van Zorgvliet verdween dan ook in de ijskast, maar toen ze een paar maanden geleden hoorde dat GGZ-WNB er echt vanaf wilde, deed ze alsnog een bod. Het werd geaccepteerd. Het idee om er een appartementencomplex te bouwen kwam al snel opborrelen. “Er is behoefte aan appartementen en dit is een bekende plek in het dorp. Ik wil meer mensen de kans geven daarvan te genieten.”

Volgens de experts is de huidige villa niet te redden. Deze gaat dan ook tegen de vlakte. Het uitgangspunt voor het nieuwe complex is een foto uit 1908. “De villa is pas later wit geschilderd”, zegt ze, wijzend op de tekening van het nieuwe complex dat een rode baksteen krijgt, maar enkele witte accenten als ‘knipoog’ krijgt. Er komen dertien appartementen in. Geijs gaat zelf in één van de appartementen wonen. De verwaarloosde, compleet overwoekerde tuin wordt in ere hersteld, met de ronde oprijlaan. Geijs heeft de plannen vorige week gepresenteerd aan inwoners. “Er waren veel enthousiaste reacties. De mensen zijn blij dat er iets moois mee gebeurd, door iemand die hart heeft voor de plek en het dorp.”

Evenementen

De in Oud-Sabbinge, als dochter van een schoolmeester geboren Geijs keerde, na overal in het land te hebben gewoond, kort na haar vijftigste verjaardag, terug in Wolphaartsdijk. Ze zette er de succesvolle bed and breakfast d’Ouwe Pastorie op. De Griffioen volgde een paar jaar later. Nu ze ook Zorgvliet heeft gekocht, stopt ze met d’Ouwe Pastorie. Ze zet het pand onder de kerk te koop. “Ik heb het hier naar mijn zin en wil het dorp levendig houden. Dat doen we met het plan voor het dorpshuis en de ontwikkeling van Zorgvliet, maar ook door evenementen zoals De Vijftien van Wolphaartsdijk nieuw leven in te blazen. Het is goed voor de leefbaarheid en werkt aanstekelijk.”[l]