De nieuwe voorzitter van de Culturele Raad  Borsele: Dook Noij. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De nieuwe voorzitter van de Culturele Raad Borsele: Dook Noij. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Plattelandsgemeenten hebben de meeste culturele activiteiten'

HEINKENSZAND – De Culturele Raad Borsele heeft sinds dit jaar een nieuwe voorzitter. Dook Noij heeft het stokje overgenomen van Piet Hazelager, die vanaf nu weer vicevoorzitter is. De raad adviseert het college van burgemeester wethouders over het kunst- en cultuurbeleid.

DOOR JESSICA ROVERS

Dook Noij is anderhalf jaar geleden lid geworden van de culturele raad, nadat hij minder ging werken en een zinvolle tijdsbesteding zocht. "Ik ben geen Zeeuw. Ik woonde in Amsterdam maar ben in 2008 vanwege mijn werk in Heinkenszand komen wonen. Zo'n twee jaar terug ben ik minder gaan werken en wilde graag maatschappelijke activiteiten in de gemeente oppakken."

Aangezien hij graag naar culturele activiteiten gaat hoefde hij niet twee keer na te denken toen er een vacature kwam bij de raad. "In Amsterdam woonde ik in een woongemeenschap waar veel ruimte was voor kunstzinnige activiteiten. We organiseerden voorleesmiddagen, poëzievoordrachten en optredens van songwriters. Ik vind het ook ook leuk om naar voorstellingen te gaan. Toen ik in Zeeland kwam wonen viel mij op hoeveel er hier is te doen op cultureel gebied. Zeker in de zomermaanden zijn er alleen al in Borsele ontzettend veel activiteiten. Denk aan Oeljebroelje en Kleinkunst op Stoom, de muziekfestivals in Kwadendamme, Nisse en Ovezande, maar ook andere activiteiten zoals de Open Monumentendag en de kunstroute."

Als voorzitter gaat Noij zich richten op een aantal speerpunten. Het werven van vrijwilligers voor de werkgroep, die een uitvoerende taak heeft, en de raad is er daar één van. "Gelukkig kunnen we tijdens de uitvoering van de activiteiten altijd rekenen op genoeg vrijwilligers, maar de werkgroep bestaat uit vijf personen. Dat is aan de krappe kant. Ook bij de raad is er ruimte."

Tekorten

Een ander speerpunt is het adviseren van het college bij het opstellen van de nieuwe cultuurnota. “Het is aan ons de taak om er voor te zorgen dat kunst en cultuur de nodige aandacht blijven krijgen, zeker gezien de tekorten waarmee de gemeente momenteel kampt. Als er op bezuinigd zou gaan worden is dat jammer. Uit diverse studies blijkt namelijk het positieve effect die kunst en cultuur hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen en de leefbaarheid binnen een gemeente. Investeren in kunst en cultuur leidt niet alleen tot besparingen op zorg, maar levert vooral ook gelukkige mensen op." Noij wil ook dat de culturele raad zich inzet om Zeeland op de kaart te zetten als Culturele hoofdstad van Europa 2033. "Dat is plan voor de lange termijn, maar een heel mooi perspectief om daar als raad aan bij te kunnen gaan dragen."[l]