De eerste vestiging van Perfecta in de Naereboutstraat. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De eerste vestiging van Perfecta in de Naereboutstraat. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Het begin van een multinational

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto van een beginnend fabriekje met de naam Perfecta in de Naereboutstraat in Goes. Het is nu een multinational, maar welke? En waar zit dat bedrijf nu? Het gebouwtje bestaat nog steeds, maar wat zit er nu in? En wat is er in het verleden allemaal in gehuisvest?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Licia Huizer-Lindenberg.

Piet Dekker

De vorige foto was een foto van burgemeester Piet Dekker en zijn echtgenote in Wemeldinge uit ongeveer 1900. Licia Huizer-Lindenberg heeft van haar moeder een mooi verhaal gehoord. “Er waren voor het eerst thermosflessen te koop en vrouw Dekker had er één gekocht. Ze was er zeer over te spreken en vertelde aan iedereen dat, als ze ‘s-morgens de koffie er in had gedaan, Piet Dekker ‘s-avonds nog zijn snuit verbrandde.” Volgens Nico van Rooijen gaat dit verhaal over een andere Dekker. De burgemeester had een kleinzoon, die ook Piet Dekker heette. Mevrouw N.J. Vogelaar-Geelhoed schrijft dat Pieter Dekker haar overgrootvader is. Met zijn gezin met vijf kinderen woonde hij op hofstede ‘de Maalkote’, ook wel geschreven als Maelkote of Maalcote. Dekker was van 1878 tot 1902 burgemeester van Wemeldinge. Voor zijn 70e verjaardag kreeg hij van de ambachtsheer een zilveren tabaksdoos met inscriptie. Adri Haaij schrijft dat de burgemeester bij zijn afscheid in 1902 door de bevolking een prachtig herdenkingsboek heeft gekregen.[l]