Goes is één van de gemeenten die het statement heeft ondertekend. FOTO EUGÈNE DE KOK
Goes is één van de gemeenten die het statement heeft ondertekend. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Bevelandse gemeenten: 'Nauwer samenwerken'

GOES - De gemeenten op de Bevelanden en Tholen willen nog nauwer samenwerken op het gebied van wonen, werken en recreëren. Ze willen de regio duidelijk neerzetten als het 'Hart van Zeeland' en hem sterk 'sterk, aantrekkelijk en vitaal' houden. "Haal de Bevelanden weg en je hebt heel weinig Zeeland over", zegt Kees Weststrate, wethouder van de gemeente Borsele en voorzitter van Bestuurlijk Platform De Bevelanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het platform bestaat al een aantal jaar. "We voelen de behoefte om samen te werken en de afgelopen jaren is bewezen dat het ook goed gaat. We hebben vertrouwen in elkaar en beseffen dat samenwerking nodig is", zegt Kees Weststrate. Hij neemt de woonvisie als voorbeeld. "Als je me het een paar jaar geleden had gevraagd had ik niet durven denken dat deze er zou zijn."

Ook inwoners plukken de vruchten van de samenwerking op de Bevelanden. "Ze merken bijvoorbeeld dat ze wat wonen betreft kunnen kiezen tussen een stedelijk gebied als Goes of een rustig, enigszins toeristisch dorpje als Hoedekenskerke. En op het gebied van bedrijven werken we ook samen in plaats van elkaar te beconcurreren. Zo voorkomen we dat ondernemers gaan shoppen." Op de Bevelanden vechten de gemeenten elkaar niet de tent uit. "We moeten niet ontkennen dat Goes veel voorzieningen heeft, maar Goes en haar voorzieningen kun je niet los zien van de rest van het prachtige Hart van Zeeland. We willen de balans op de Bevelanden goed in de gaten houden."

In het verleden heeft het platform een strategische agenda gemaakt, waarin onder meer staat dat de Bevelanden een knooppunt moet zijn en een plek voor ontmoeting en verblijf van inwoners, bezoekers en bedrijven.

Statement

Ook zijn er afspraken gemaakt over de woningbouw en spreiding van bedrijventerreinen. Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen werken nu samen aan een overkoepelende regiovisie. Alle colleges van burgemeester en wethouders hebben vorige week een zogenaamd statement vastgesteld waarin vijf opgaven voor de regio staan, die in de visie, aan de hand van acties, worden uitgewerkt: een aantrekkelijk stedelijk woon- en vestigingsklimaat, toekomstbestendig platteland, energiek en geconcentreerd aanbod van bedrijventerreinen, een uitgebalanceerde arbeidsmarkt en kwalitatief hoogwaardige recreatie. "In de regiovisie werken we ruimtelijk alles uit", zegt Weststrate, die denkt dat zo'n toekomstschets ook goed is met het oog op de provinciale omgevingsvisie. "Alle plannen die we maken zorgen voor druk op de ruimte. Inwoners moeten kunnen kiezen waar ze willen wonen, maar dan moeten alle voorzieningen wel bereikbaar zijn. Goede verbindingen zijn ontzettend belangrijk. Op het gebied van mobiliteit moeten we heel nauw samenwerken."

Zonnepanelen

In dat opzicht vindt Weststrate het niet ondenkbaar dat in de toekomst de ene gemeente bijdraagt aan een infrastructureel project in een andere gemeente waarmee de bereikbaarheid van de regio wordt vergroot.

Zonne-energie op land is ook zo'n onderwerp. "Dat kun je ook als regio oplossen door bijvoorbeeld alleen in het Sloegebied zonneparken aan te leggen", aldus Weststrate. "Je moet natuurlijk wel oppassen dat een gebied geen afvoerputje wordt. Je moet blijven letten op de balans."

Dat gaat volgens de wethouder uitstekend op de manier hoe de zes gemeenten momenteel samenwerken. Weststrate heeft nog geen enkele behoefte aan één Bevelandse gemeente en ziet ook niet veel in een samenwerkingsmodel zoals de Drechtsteden. "Een deel van het succes is de verdienste van het platform en hoe het is ingericht. We doen alles stap voor stap. Dat werkt goed, maar het kan in de toekomst veranderen." De regiovisie is dit jaar klaar.[l]