De horeca heeft meer mensen nodig. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
De horeca heeft meer mensen nodig. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto:

Horeca komt met pact om vacatures in te vullen

MIDDELBURG - Overheden, onderwijs en ondernemers in de recreatie- en horecabranche komen met een zogenaamd hospitalitypact. “De voor ons bekende arbeidsmarktvraagstukken spelen ook in deze sector”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het toerisme in Zeeland groeit nog steeds. In 2018 waren er 18,6 miljoen overnachtingen, een groei van 3,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In de sector zijn zo’n 15.600 banen. Ondernemers hebben echter moeite om goed personeel te vinden. Aangezien Zeeland nu al het hele jaar door in trek is bij toeristen en alle tekenen erop wijzen dat het aantal toeristen blijft groeien, volgens sommige onderzoekers met wel 56 procent, is de nood aan de man. De branche kampt bovendien met meer problemen, zoals de krimp en vergrijzing in Zeeland, het imago van de sector, vooral op het gebied van arbeidsvoorwaarden en het gebrek aan samenwerking. Een meerjarenplan moet daarin verandering brengen. Het pact moet er uiteindelijk voor zorgen dat meer mensen voor een baan in de horeca of het toerisme kiezen. De techniek kent al jaren zo’n pact. De overheid, het onderwijs en ondernemers werken samen om de aansluiting tussen het techniekonderwijs en bedrijfsleven te verbeteren om zo meer personeel te werven.

Startpunt

Ze doen dat onder meer via kennismakingsdagen voor scholieren, marketingcampagnes en bedrijfsbezoeken. Ondernemers in het kennis- en innovatienetwerk Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ) en onderwijsinstellingen HZ University of Applied Sciences en Scalda willen met dit soort oplossingen komen voor het probleem in de hospitality. De provincie staat achter het initiatief. Startpunt van de plannenmakerij is een symposium voor ondernemers in de branche. De provincie geeft daarvoor een subsidie van 18.000 euro. Op basis van het symposium moet een plan van aanpak komen voor de komende drie jaar. De uitvoering volgt daarna, tot en met 2022.[l]