Het huidige bedrijventerrein De Poel is zo goed als vol. Bedrijvenpark Deltaweg is dan ook hard nodig, zeggen onderzoekers. FOTO EUGÈNE DE KOK
Het huidige bedrijventerrein De Poel is zo goed als vol. Bedrijvenpark Deltaweg is dan ook hard nodig, zeggen onderzoekers. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Het is niet goedkoop, maar ook geen duurkoop'

GOES - Het toekomstige Bedrijvenpark Deltaweg in Goes is ‘met de kennis van nu … een logische toevoeging aan de voorraad bedrijventerreinen op de Bevelanden. Dat blijkt uit een extra onderzoek dat het bureau Van Kerkhoff uit Tilburg heeft gedaan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

D66 vroeg om het extra onderzoek in de raadsvergadering van december, waarin de exploitatiebegroting van het bedrijventerrein op de agenda stond. Volgens fractievoorzitter Pieter Romijn zou het resultaat in 2032 magertjes zijn, zouden er de nodige risico’s zijn die een negatieve invloed hebben op het saldo en is er in het geval van het ‘worst case scenario’ sprake van een aanzienlijk tekort.

Romijn vond dat het onderzoek alle twijfels moest wegnemen en wilde bovendien dat er extra werd gekeken naar de effecten van de aanleg op het milieu, landschap en de infrastructuur. Wat betreft het milieu en landschap hoeft Romijn zich geen zorgen te maken. “Er zijn geen significant negatieve effecten op mens, natuur en milieu”, zeggen de onderzoekers.

Duurzaam

Bedrijvenpark Deltaweg moet een terrein worden waarin aandacht is voor ‘mens, natuur en milieu’. Dat komt onder meer tot uiting in de groene, ruim opgezette kavels voor de ondernemers, die zoveel mogelijk duurzame energie gaan gebruiken, het ‘doortrekken’ van het Poelbos naar de A58, een brede wal die het zicht op het transformatorstation ontneemt en de aanleg van poelen, die de flora en fauna zelfs kunnen versterken.

Het bedrijventerrein is straks te bereiken via de Anthony Fokkerstraat en een aanpassing bij de aansluiting op de Deltaweg. Verder verandert er vrijwel niets. Er komen geen aansluitingen op de Sinoutskerkseweg en Verbartewel waardoor sluipverkeer zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Volgens de onderzoekers voorziet het bedrijvenpark in een behoefte, aangezien er zelfs volgens de meest sombere prognoses veel te weinig bedrijfsgrond op de Bevelanden beschikbaar is. Tot en met 2030 is de vraag naar bedrijventerreinen tussen de 41 en 77 hectare. Met onder meer de Smokkelhoek in Kapelle, De Poort in Rilland en de laatste zeven hectare op De Poel meegerekend is er nu nog 34 hectare aan beschikbare grond.

Grootschalig

Met de plek van Bedrijvenpark Deltaweg aan de rand van de stad is ook niets mis, omdat je volgens de onderzoekers hiermee conflicten in de toekomst voorkomt tussen bedrijven die zoeken naar ruimte en bewoners. Het is bovendien goed vindbaar en ook voor mensen op de fiets te bereiken. “Het staat buiten kijf dat de locatie veruit de meest geschikte is voor de ontwikkeling van een grootschalig bedrijventerrein. Het is nodig binnen de komende tien jaar en alternatieven zijn er binnen afzienbare termijn niet … Niet ontwikkelen leidt tot een probleem met huisvesting.”

Duurkoop

Mede door de ruim opgezette kavels en investeringen is het uiteindelijke financiële resultaat beperkt.

Goes zou minder geld kunnen uitgeven en meer vierkante meters in de markt kunnen zetten om meer winst te maken, maar de onderzoekers van Van Kerkhoff vinden dat ze dat juist niet moet doen. “Op lange termijn is dat geen oplossing … omdat een modern bedrijventerrein zoals dit beter in staat is bedrijven aan te trekken, bedrijven veel meer geneigd zijn te blijven investeren op die locatie en je met adequaat beheer de kwaliteit permanent op peil kunt houden … Goedkoop is vaak duurkoop op termijn.”[l]