Gerard Lepoeter heeft een nieuw boek gemaakt over de Hervormde kerk in Kapelle. FOTO PETER URBANUS
Gerard Lepoeter heeft een nieuw boek gemaakt over de Hervormde kerk in Kapelle. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Chapeau: Negentigjarige streekhistoricus schrijft rustig door
Kop: Gerard Lepoeter presenteert nieuw boek

KAPELLE - 24 jaar na zijn vorige boek over de Hervormde kerk van Kapelle presenteert Gerard Lepoeter zaterdag (14 maart) een supplement, getiteld ‘Als de stenen konden spreken’. Bij de presentatie in diezelfde Hervormde kerk in Kapelle spreken naast Lepoeter zelf twee gerenommeerde deskundigen.

DOOR PETER URBANUS

Kapellenaar Gerard Lepoeter, die onlangs de respectabele leeftijd van negentig jaar bereikte, is een productief man. ‘Als stenen konden spreken’ is het achttiende boek van de streekhistoricus, die vijftig jaar lang bij zaadveredelingsbedrijf Van der Have in Kapelle werkte. Hij begon daar als dertienjarige jongen in de kwekerij en klom op tot hoofd boekhouding en hoofd personeelszaken. “Ik interesseerde mij in die tijd al voor streekhistorie. Na mijn pensionering ben ik mij daarin verder gaan verdiepen”, vertelt Lepoeter. Hij richt zich bij het uitpluizen van archieven op heel Zeeland. Met name kerkgeschiedenis heeft zijn warme belangstelling, al schreef hij ook over de geschiedenis van Wemeldinge, bevallingen en kindersterfte in de negentiende eeuw op het Bevelandse platteland en het protestants-christelijk basisonderwijs in de gemeente Goes.

Kerk
Ouderwets archiefonderzoek levert het meeste op, is Lepoeters stellige mening. “Online is veel te vinden, maar lang niet alles. Zaken boven water weten te halen die tot dan toe onbekend waren, is het mooiste.”

In 1996 bracht Lepoeter ‘De geheimen van de kerk van Kapelle onthuld’ uit. Dit boek verscheen in een oplage van 750 stuks en is intussen niet meer via de reguliere weg te koop. Groot was dus de verrassing toen zijn schoonzoon vier exemplaren had weten te bemachtigen voor zijn achterkleinkinderen. “In de tussentijd had ik weer de nodige nieuwe informatie over de kerk gevonden. Ik concludeerde dat er een supplement moest komen, maar kwam eerder niet tot uitwerking daarvan”, vertelt hij. “Twee jaar terug pakte ik het alsnog op.”

Het boek behandelt de kerk van Kapelle, maar ook de geschiedenis in een bredere context. Zo schrijft Lepoeter dat Biezelinge in de Middeleeuwen een havenplaats was en daardoor belangrijker was en meer inwoners had dan Kapelle. Later kwam Goes op als belangrijkste plaats van de Bevelanden, nadat Reimerswaal in verval was geraakt.

Grafzerken
In vlot leesbare stijl gaat de streekhistoricus vervolgens langs de geschiedenis van de Kapelse kerk, de Reformatie en belangrijke figuren gedurende de verschillende periodes. Ook gaat Lepoeter uitvoerig in op de verschillende grafzerken in de kerk, bouwkundige aspecten, schilderingen en vele andere wetenswaardige zaken. Restauratiewerkzaamheden en alles wat daarmee samenhangt komen ook aan bod. Ook voor degenen die niet direct in oude kerkgebouwen geïnteresseerd zijn, staat er genoeg wetenswaardigs in het boek.

Presentatie
Bij de presentatie zaterdag vertelt drs. Hans van Herwijnen over decoratieve gewelfschilderingen in de kerk van Kapelle en drs. Trudi Brink over laatmiddeleeuwse grafzerken. De kerkdeuren openen om 13.15 uur en de presentatie begint om 13.45 uur. De entree is gratis en het boek ook. Een bijdrage wordt op prijs gesteld en komt ten bate van de actie Duurzaam Kerkgebouw.[l]