Piet Hamelink geeft de 'bon' voor de fiets aan Larisse Paauwe. FOTO DANIEL WISSEL
Piet Hamelink geeft de 'bon' voor de fiets aan Larisse Paauwe. FOTO DANIEL WISSEL Foto: Daniël Wissel

Gratis fiets is 'stok achter de deur'

MIDDELBURG – Fietsen zonder licht is gevaarlijk en strafbaar. Dat weet iedereen. Toch zijn er nog te veel mensen die dit doen. Alle reden voor de ANWB om een fietsverlichtingsactie op te starten. Daarmee creëerden ze bewustwording onder de Zeeuwen, die zelf mooie prijzen konden winnen. Larissa Paauwe uit Lewedorp was de gelukkige in Zeeland en mag een fiets uitzoeken.

DOOR DANIËL WISSEL


Het controleren van fietsen en dan vooral de verlichting doet de ANWB al jaren. Met moderne lampjes wordt het vervangen steeds lastiger en dus ging de vereniging op zoek naar een andere manier om het probleem aan het licht te brengen.

Op straat en tijdens evenementen besloten ze ‘tagpakketten’ uit de delen, zodat mensen op straat een sjabloon konden spuiten.

De boodschap was simpel en helder: ‘Zet je licht aan!’. Piet Hamelink, coördinator van de ANWB in Zeeland, legt het belang van de acties uit. "We willen de fietsveiligheid bevorderen, vooral onder de jeugd. Maar de ANWB heeft ook een maatschappelijke taak, niet alleen op het gebied van auto’s, maar zeker ook fietsen."

Op straat werden fietsen gecontroleerd en bonnetjes uitgedeeld als alles in orde was.

Die bonnetjes konden de mensen registreren op de site, zodat ze mee konden doen aan een verloting voor een nieuwe fiets.

Larissa Paauwe uit Lewedorp kreeg tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ een bonnetje en deed zonder dat ze het wist mee aan de wedstrijd. Haar man had haar geregistreerd en mocht stiekem zelf ook hopen op een nieuwe fiets. Donderdagochtend kwam het echtpaar de prijs ophalen.

"We gaan er veel plezier aan beleven. We hadden al het voornemen om meer te gaan fietsen. Dit is een stok achter de deur." [l]