De oude Jacob Roggeveenstraat herken je nu niet meer terug. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De oude Jacob Roggeveenstraat herken je nu niet meer terug. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Een andere Jacob Roggeveenstraat

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

De Jacob Roggeveenstraat in Goes-west in 1990. De straat ziet er nu heel anders uit. Wat is er veranderd? En wat zijn dat voor gebouwen aan de linkerkant? Welke herinneringen heb je aan deze straat?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Jeroen van Dullemen.

Naereboutstraat

De vorige foto was van een gebouwtje in de Naereboutstraat in Goes dat het begin was van een multinational. Jeroen van Dullemen kent het niet en vraagt zich af of hij als geboren Goesenaar iets heeft gemist. Peter Frijhoff antwoordt dat het gebouwtje er nog steeds staat, achter het vroegere Landbouwcentrum. Verschillende lezers herkennen het als het lijmfabriekje van schoenmaker Van de Reepe, het begin van ‘de Bison’, die als Perfecta Chemie nog steeds in Goes is gevestigd. Rien Passieux weet nog dat het is begonnen in het ‘Kortevosje’, zoals de Korte Vorststraat in Goes werd genoemd. Volgens hem rook het heerlijk als Van de Reepe met lijm aan het experimenteren was in zijn garage. Hanny Louise schrijft dat haar tante Cor de dochter was van Van de Reepe, die getrouwd was met het melkmeisje Van Oeveren. Hij had het patent van de lijm gekocht van een man uit Noord-Brabant. Hij was een echte handelsman. Zijn zoon Leen nam het bedrijf over, maar hij kwam in de Tweede Wereldoorlog om het leven bij een motorongeluk. Onder de bezielende leiding van Jan Noordhoek groeide dit bedrijf uit tot wat het nu is.[l]