'We moeten persoonlijke contacten minimaliseren'

GOES - De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan treffen ook Zeeland. Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland zegt echter blij te zijn dat in Nederland nu dezelfde maatregelen gelden als in de buurlanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dit weekend werd het ‘horecatoerisme’, een term waarmee minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport zondag op de proppen kwam, een issue toen bleek dat honderden Belgen in naar Zeeuwse cafés en restaurants kwamen, omdat deze in hun thuisland al dicht waren. Het leek één van de redenen om de horeca, net als alle scholen en sportclubs, ook in Nederland te sluiten tot 6 april.

Evenementen

Eerder gingen de theaters, muziekpodia en musea al dicht en besloten kerken hun diensten te schrappen of in aangepaste vorm te laten doorgaan. Verder werden alle evenementen en sportwedstrijden gecanceld of uitgesteld. “Wij steunen de nieuwe maatregelen, want dit is hard nodig”, reageerde Lonink na de persconferentie van Bruins en Arie Slob, minister van Onderwijs. “We moeten voorkomen dat het virus zich snel verder verspreidt. Daarom moeten we persoonlijke contacten minimaliseren. Daar past bij dat scholen, horeca en sportclubs dichtgaan. Voor ons grensgebied voorkomen we met deze maatregelen ook de verschillen met België.”

Lonink zei te begrijpen dat de maatregelen hard ingrijpen in de Zeeuwse samenleving. “Voor iedereen. En in het bijzonder voor de horeca en onze toeristische sector. Wij voelen mee met iedereen die hierdoor wordt gedupeerd.” Ook de Zeeuwse overheden kijken wat ze kunnen doen om de pijn te verzachten.

Ziekenhuis

Adrz heeft vanwege het coronavirus zondag besloten om een deel van de planbare operaties uit te stellen. Het ziekenhuis laat het patiënten weten als het om hun operatie gaat. Ze vraagt of mensen niet zelf willen gaan bellen. Andere maatregelen die ze eerder in de week al nam, zijn dat er nog slechts één bezoeker per patiënt mag komen, tussen 19.00 uur en 20.00 uur ‘s avonds. Bezoekers onder de zestien jaar worden niet toegelaten. De Zeeuwse huisartsen vragen mensen die vragen hebben niet meteen te bellen, maar of zij eerst willen kijken op websites van bijvoorbeeld het RIVM. Voor afwijkende gevallen zijn ze gewoon bereikbaar.

Emergis

Emergis kwam zondag ook met ingrijpende maatregelen. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg zei haar poliklinieken en werkleerbedrijven voorlopig te sluiten. Huisbezoeken zijn teruggebracht tot een minimum. Er worden plannen gemaakt voor de cliënten hoe ze de komende weken door kunnen komen. De zorg op de woon- en opvanglocaties gaat door, net als de crisisdienst en de intensieve behandeling thuis. In de week van 31 maart kijkt de instelling hoe het verder moet.

Actueel

In het stuk hierboven staan de maatregelen die tot en met zondag zijn genomen. Kijk voor actuele ontwikkelingen op lokaal niveau op www.bevelandsebode.nl. Door de impact van het coronavirus is het onzeker of de papieren editie van de Bevelandse Bode kan verschijnen. Een digitale editie verschijnt sowieso wekelijks en is te lezen op bovenstaande site.[l]