Voorlopig worden er geen vluchtelingen opgevangen in de Zeelandhallen. ARCHIEFFOTO
Voorlopig worden er geen vluchtelingen opgevangen in de Zeelandhallen. ARCHIEFFOTO Foto:

Noodopvang van vluchtelingen in de
Zeelandhallen voorlopig van de baan

GOES - Er komen voorlopig geen vluchtelingen naar de Zeelandhallen in Goes. et Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft donderdag gezegd dat ze voorlopig afziet van grootschalige opvang in evenementenhallen vanwege het coronavirus.

DOOR EUGÈNE DE KOK

HDe Zeelandhallen in Goes en de Friezenhal in Leeuwarden waren twee locaties waar het COA vanaf maart honderden vluchtelingen tijdelijk wilde opvangen.

De gemeenteraad in Goes sprak twee weken geleden al over de noodopvang in de Zeelandhallen en lijkt achter het besluit te staan. Een beslissing neemt ze donderdag. Goes wil maximaal 350 vluchtelingen huisvesten in één hal. “Dat is een aantal wat de politie goed aan kan”, zei burgemeester Margo Mulder kort na de vraag van het COA. Noodopvang is nodig vanwege de iets hogere instroom van vluchtelingen, onderbezetting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de slechte doorstroming van statushouders naar woningen. Goes heeft gezegd sowieso geen ‘veiligelanders’ te willen, zoals ze in de volksmond heten.

Nijpend

Hoewel het voorlopig van de baan is, gaat COA wel door met de voorbereidingen voor de noodopvang. Het schrappen maakt het tekort aan opvangplaatsen nog nijpender. Het COA doet daarom ‘nogmaals een dringend beroep’ op gemeenten om op zoek te gaan naar locaties voor asielzoekerscentra.[l]