Jasper Boonman, zijn vader Bert en wethouder André van der Reest. FOTO JESSICA ROVERS
Jasper Boonman, zijn vader Bert en wethouder André van der Reest. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Het is het mooiste als het stormt'

GOES – Jasper Boonman treedt als molenaar van De Koornbloem in in Goes in de voetsporen van zijn vader Bert, die het vak 49 jaar lang gedreven heeft uitgeoefend. Jasper ondertekende als nieuwe vrijwillig molenaar daarvoor vorige week een overeenkomst met wethouder André van der Reest van de gemeente Goes. Ook werden twee informatieborden onthuld waarop de geschiedenis van de molen uit 1801 en de verdwenen Rosmolen wordt beschreven.

DOOR JESSICA ROVERS

De wethouder zei het belangrijk te vinden dat niet alleen de inwoners van Goes wat afweten van het verleden van de molen, maar dat het cultureel erfgoed ook zichtbaar is voor toeristen. “Wie kent niet het beeld van de draaiende molen in Goes? Het is een landmark. Wat ook bijzonder is dat deze in de familie blijft. Bestaansvoorwaarde nummer één voor een molen is dat hij blijft draaien. De gemeente vindt het daarom goed dat het vak van molenaar wordt gecontinueerd. We zijn Bert erg dankbaar voor al zijn verdiensten en hebben er alle vertrouwen in dat deze door zijn zoon met dezelfde passie zullen worden voortgezet."

Restauratie

Volgens Van der Reest is het interieur kenmerkend voor de Koornbloem. “De inrichting is één van de meeste complete van Zeeland. Ook is het mooi dat naast de ingang een steen is ingemetseld met daarop de data van de start en voltooiing van de bouw."

De molen is wel aan restauratie toe, met name het voegwerk. Er is een subsidieaanvraag gedaan bij de provincie. De verwachting is dat eind dit jaar of begin volgend jaar kan worden begonnen met de werkzaamheden.

Tot die tijd blijft de molen gewoon draaien, want Jasper is van plan om de werkwijze van zijn vader voort te zetten. “De molen zal in principe iedere zaterdag draaien. Ik woon nu nog in Heinkenszand, maar ik ga in de woning naast de molen wonen als mijn vader is verhuisd. Het is wenselijk dat de molenaar als beheerder bij de molen woont en ook als er bijvoorbeeld een onweersbui opsteekt."

'Het mooiste is als het stormt'

Wat Jasper het meest aanspreekt aan molens is het technische aspect. “Het is een natuurlijk werktuig waar eeuwen geleden al goed over is nagedacht." Zijn vader kan dat beamen. “Het is een machtig werktuig. Het mooiste vind ik het als het stormt. Hoeveel kracht er dan op zo'n molen staat, dat is enorm. Het is dan altijd een beetje spannend. Het is een ontzettend mooie constructie en er is altijd wel wat bij te stellen met de tandwielen. Belangrijk is om goed te luisteren of er geen vreemde geluiden zijn. Ik vind het fantastisch dat mijn zoon Jasper het molenaarschap voortzet. Ik ben gewoon wat ouder en kan het risico niet meer lopen dat ik uit een wiek val. Ik zal hier nog regelmatig blijven komen, maar missen zal ik de molen niet: het is goed geweest zo."[l]