Een overzicht van een deel van de toekomstige Oosterscheldekering. FOTO E-CONNECTION
Een overzicht van een deel van de toekomstige Oosterscheldekering. FOTO E-CONNECTION Foto: E-connection

Oosterscheldekering krijgt ruim
dertig nieuwe, grotere windmolens

NEELTJE JANS - E-connection is na ruim tien jaar van voorbereiding vorige week begonnen met het vernieuwen van de windmolenparken op de Oosterscheldekering. De bestaande windmolens worden vervangen door andere exemplaren en er worden nieuwe gebouwd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In de eerste fase van de werkzaamheden worden vier windparken met in totaal elf windmolens vervangen. Het gaat om zes nieuwe turbines en het vervangen van vijf bestaande. Negen van de elf windmolens hebben een tiphoogte van 204 meter, de twee andere reiken tot 150 meter. Vanaf 2022 moeten de nieuwe turbines 60.000 huishoudens van stroom voorzien.

Fundaties

Het maken van de betonfundaties begint deze maand waarna alle voorbereidende werkzaamheden volgen. Op drie plekken moet de dam voor de nieuwe molens worden verbreed. In de loop van 2021 worden de nieuwe Vestas-turbines geïnstalleerd. Een jaar later zijn deze klaar voor gebruik.

Natuur

De Voordelta en Oosterschelde zijn Natura 2000-gebieden. “Daarom zorgen we ervoor dat de natuur zo min mogelijk last heeft van de bouw en de aanwezigheid van windturbines”, zegt directeur Rick Wasser van E-connection.

Er zijn daarom extra broedlocaties ingericht voor bijvoorbeeld meeuwen en strandplevieren en de turbines staan op plekken waar de vogels er het minste last van moeten hebben. In samenwerking met Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap en Nationaal Park Oosterschelde richt de aannemer bepaalde delen van het gebied in op een natuurlijke manier, zodat deze interessanter worden voor bepaalde vogelsoorten.

Opbrengst

De opbrengst van de windparken gaat deels naar educatieve projecten en voorzieningen in de gemeente Veere, zoals wandelpaden, fietsroutes, tentoonstellingen en elektrische oplaadpunten. De werkzaamheden beginnen in de windparken Binnenhaven, Roggeplaat-West, Noordland-Buiten en Vluchthaven. Na deze werkzaamheden volgen nog twee bouwfasen. In 2027 moeten er op de Oosterscheldekering 32 windturbines staan die stroom leveren voor 140.000 huishoudens.[l]