Een klant van de voedselbank pakt in verband met de veiligheid zelf haar spullen. FOTO COBY WEIJERS
Een klant van de voedselbank pakt in verband met de veiligheid zelf haar spullen. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Voedselbank kan er door giften weer even tegenaan

GOES - Voedselbank De Bevelanden heeft vorige week 10.000 euro gehad van de vijf gemeenten op de Bevelanden. Daarmee kan de organisatie de komende twee weken overleven. “Super, we zijn er ontzettend blij mee”, zegt bestuursvoorzitter Dorith van Ewijk.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Daarnaast heeft het goede doel in het kader van de actie ‘Stay safe en geef’ giften ontvangen van particulieren en bedrijven op de Bevelanden. De voedselbank vroeg om geld, omdat ze door de grote run op supermarkten opeens minder voedsel kreeg. “We hebben ontzettend veel reacties gehad en juist heel veel donaties van particulieren, van kleine tot grote bedragen. Sommige mensen lieten bijvoorbeeld weten dat ze zelf niet zoveel hebben, maar toch iets wilden schenken. Dat is hartverwarmend”, zegt Dorith van Ewijk van Voedselbank De Bevelanden. Met het geld kan de organisatie er weer even tegenaan. Van Ewijk zegt dat de 10.000 euro noodhulp van de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal goed is voor zo’n twee weken. “We hebben 200 klanten en een basispakket, zonder vlees en zuivel, kost ons zo’n 25 euro. Reken maar uit.”

Roompot Vakanties

Ze is dan ook blij met extra hulp van een bedrijf als Roompot Vakanties. Het vakantiebedrijf liet vorige week zo’n 2000 kilo etenswaren bezorgen bij de voedselbank in Middelburg, die het over de collega’s in Zeeland zou verdelen. Door de verplichte sluiting van de vakantieparken in Zeeland, die begin vorige week is ingegaan, dreigde het voedsel verloren te gaan. Producten zoals melk, kaas en eieren lagen in de koelcellen van de Zeeuwse vakantieparken van Roompot. De tweeduizend kilo aan etenswaren is goed voor zo’n 6500 maaltijden.

Van Ewijk merkt ook dat het wat rustiger is in de supermarkten. “Ik denk dat de vriezers vol zitten”, lacht ze. “Dan blijft er wellicht ook weer wat over voor ons. Dat is het mooiste. We willen eigenlijk zo min mogelijk zelf kopen.” Al met al heeft de voorzitter een goed gevoel over de actie. “Je ziet dat er nu ontzettend veel verdrietige dingen gebeuren, maar er zijn ook mooie dingen. Er gebeurt echt heel veel goeds.” Van Ewijk is wel bang dat de ellende nog niet voorbij is. “Stel dat er een recessie komt, dan heeft dat ongetwijfeld gevolgen voor het aantal klanten dat wij hebben. Ik hoop dat iedereen die ons dan nodig heeft naar ons toe komt. Hoewel we dat het liefste zouden willen, zijn we nog niet overbodig. Helaas.” Op www.voedselbankdebevelanden.nl staat meer informatie over de actie ‘Stay safe en geef’.[l]