Het treinverkeer is dit weekend gewoon doorgegaan. FOTO COBY WEIJERS
Het treinverkeer is dit weekend gewoon doorgegaan. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Goes gaat voortaan onderdoor het spoor

GOES - De eerste auto’s zijn maandagmorgen onderdoor het spoor in Goes gereden. De Terwellegang, waarover jaren is gesproken en meer dan twee jaar aan is gewerkt, is open voor auto’s en fietsers. “Dit is heel goed voor Goes”, zegt projectleider Victor de Vries.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De aannemer heeft dit weekend de onderdoorgang aangesloten op de rotonde aan de kant van het stadskantoor. Een paar weken geleden was dit al gebeurd aan de zuidkant van het station. Nu het Kompasplein is aangesloten op de Terwellegang kan iedereen onderdoor het spoor. De gemeente Goes noemt het een mijlpaal. Het is één van de grootste infrastructurele klussen in de geschiedenis van de gemeente.

Verkeersveiligheid

Ze wilde graag een spooronderdoorgang in de Van Hertumweg, omdat het steeds drukker werd in de stad en op het spoor. Ze wilde af van de rijen auto’s voor de spoorovergang, die er ook voor zorgden dat het verkeer van en naar de binnenstad niet goed doorstroomde. “Het is bovendien een flinke stap vooruit voor de verkeersveiligheid”, zegt Victor de Vries. “De bottleneck in de doorstroming van het verkeer is weg.”

Budget

De Vries heeft het project in goede banen geleid. Het was een bijzondere klus en niet alleen vanwege de omvang. “Veel mensen hebben gevraagd hoe we dit hebben klaargespeeld, op tijd, binnen het budget en zonder dat er al te veel overlast is geweest. Het is een enorm bouwproject middenin Goes met supermarkten, winkels, woningen, een hotel en niet te vergeten een station in de buurt. Ik denk dat het komt, doordat we heel veel tijd hebben gestoken in de voorbereiding. We hebben een goede aannemer met veel kennis en ervaring gevonden, die zich heel betrokken toonde en goed werk heeft geleverd. Het was ook hun overgang”, zegt De Vries over Gebroeders de Koning uit Papendrecht. “We hebben dit echt met zijn allen gedaan.”

Spoorbomen

De Vries is trots op het project. Dat het openingsfeestje vanwege het coronavirus moest worden geschrapt doet daar niets aan af. “Dat staat in schril contrast met alle problemen waarvoor we nu staan.”

Hoewel iedereen onderdoor het spoor kan, zijn de werkzaamheden nog niet klaar. “Er is nog veel meer te doen.” De komende weken wordt het busstation, het fiets- en voetdek en de omgeving van de onderdoorgang aangepakt. Over twee weken saneert Prorail het spoor gesaneerd en gaan de spoorbomen weg. In het najaar wordt nog het groen aangeplant.

Meer informatie over het project en de planning is te vinden op www.goesbeterbereikbaar.nl.[l]

Vier- en tweewielers kunnen onderdoor het spoor. FOTO COBY WEIJERS
Twee van de laatste auto's die zaterdag over het spoor gingen. FOTO HANS COLIJN