Bé Huisjes presenteert binnenkort zijn nieuwe boek 'Pieters Pad'.
Bé Huisjes presenteert binnenkort zijn nieuwe boek 'Pieters Pad'. Foto: Privébezit

'In vind het fijn om mijn verhaal te delen'

KAPELLE - Een jaar geleden verscheen zijn eerste boek en nu is Bé Huisjes al met zijn zesde bezig. "Ik kan niet meer stoppen met schrijven", zegt de 75-jarige Kapellenaar. Na 'Ik zoek mijn vader' en 'Valpartij met gevolgen' is 'Pieters Pad' het derde boek van Huisjes dat uitkomt. Daarnaast is hij met nog drie titels bezig.

DOOR BRITTA JANSSEN

Op een bepaald moment werkte hij aan vier boeken tegelijk. "Het schrijversvirus heeft me te pakken. Ik vind het fijn om mijn gedachten te delen met anderen.” Zijn echtgenote Yvonne moedigde hem aan om zijn eerste boek te schrijven. “En nu kan ik niet meer stoppen”, lacht Bé Huisjes.
Voor zijn debuut dook Huisjes in zijn familiegeschiedenis en ‘Valpartij met gevolgen’ en ‘Pieters Pad’ zijn ook deels autobiografisch. “Ik denk dat ik over mezelf schrijf om af te rekenen met een deel van mijn verleden.” Dat klinkt zwaarder dan het is, zegt hij, hoewel hij bij het graven voor zijn eerste boek de oorlogservaringen van zijn vader ontdekte. “De antwoorden hebben me ook rust gegeven. Zo kon ik daardoor mijn vader beter begrijpen. Ik heb geen last van mijn verleden, maar vind het fijn om persoonlijke ervaringen te delen.” Misschien doet hij dat in Pieters Pad wel voor het laatst. “Dat eindigt met een aantal losse verhalen waarvoor ik mijn fantasie gebruikte. Daarmee heb ik mezelf verrast."

Raadsel
De titel ‘Pieters Pad’ refereert aan de bekende wandelroute door Nederland, het Pieterpad. Het gaat over de bijzondere levensweg van Pieter, een jongeman uit Drenthe. Daar is Huisjes zelf ook geboren. Als Pieter voor zijn militaire dienst in Middelburg terecht komt, krijgt hij verkering met Tiny, de dochter van de adjudant. Pieter ontmoet ook de kapitein van de kazerne, die hem vraagt of hij Evert kent. “Evert ben ik zelf, en Pieter ook”, vertelt Huisjes. Zo legt Pieter zich na een carrière in het onderwijs toe op het schrijven. Het boek eindigt met enkele losse verhalen van zijn hand. “Pieter wil door een raadsel uit zijn verleden niet terugkeren naar zijn geboortegrond. Uiteindelijk doet hij dat wel, maar hoe, daar laat ik de lezer achter komen.”
De kapitein, die echt geleefd heeft, beschrijft Huisjes uitgebreid. “Sal Simonse was een markant persoon. Een autoriteit, met zeer stellige meningen. Ik kende hem goed, omdat ik in werkelijkheid getrouwd ben met de dochter van zijn oudste zus, net als Evert in het boek.”
Sal Simonse was ook een bekend gezicht in de voetballerij, onder meer als voorzitter van voetbalclub Middelburg. Zijn boodschap in het boek is dat je niet bij de pakken neer moet zitten. “Er is altijd een uitweg."
Meer informatie over het boek is te vinden op https://berendbotje.auteursblog.nl.[l]