Juist nu is het belangrijk om producten van het Zeeuwse land of uit de zee te kopen, zegt de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct. FOTO ANNET EEKMAN
Juist nu is het belangrijk om producten van het Zeeuwse land of uit de zee te kopen, zegt de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Streekproducenten zetten nu alles op alles

GOES - De Zeeuwse producenten van streekproducten hebben het lastig door alle coronamaatregelen, terwijl de crisis misschien wel juist het belang van een korte keten - de weg van het land naar het bord - onderstreept. “Het is de toekomst”, zegt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De streekproducenten hebben het moeilijk. “De horeca, één van hun belangrijkste afzetkanalen, ligt momenteel volledig op haar gat”, zegt Caroline Melissant. Dat merken bedrijven zoals de kaasboerderijen Mariekerke en Schellach, de makers van appel- en bessensappen en de kreeftenvissers. “Door de sluiting hebben veel producenten overschotten. Zij moeten alles op alles zetten om deze kwijt te kunnen.”

Ook in de boerderijwinkels is het minder druk dan normaal, al neemt de aanloop van Zeeuwen, die op zoek zijn naar producten uit hun omgeving, sterk toe. Toeristen zijn er echter niet. “Zij zijn ontzettend belangrijk voor de producenten. Zij nemen traditioneel namelijk veel lokale producten af, zowel omdat ze vaak uit eten gaan als graag in de boerderij- en landwinkels komen.”

Deuren

Melissant ziet dat de streekproducenten inventief zijn en met allerlei leuke ideeën komen om deze periode door te komen. Zo leveren ze aan huis of zetten de deuren van hun erven open voor de Zeeuwen. Namens de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct roept zij alle Zeeuwen op om zoveel mogelijk boodschappen van dichtbij huis te halen. Ga naar de boerderijwinkel, de slager, de groenteboer op de hoek, de vishandel, de warme bakkers en de lokale winkeliers, is haar oproep. “Koop altijd, maar juist ook nu, producten van eigen land en uit zee. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Eerlijk

Op de website van de stichting staan alle producten die een Zeker Zeeuws-keurmerk hebben: www.keurmerkzekerzeeuws.nl. Het zijn er zo’n 150, gemaakt door ongeveer 130 ondernemers, die onderling sterk verschillen van aard. Het stempel garandeert dat het product volledig Zeeuws is en bovendien duurzaam is gemaakt. De provincie staat achter het keurmerk en de site. “De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Zichtbaar

Melissant wil de streekproducten nog beter zichtbaar maken. Er komt dan ook een publiekscampagne om deze onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen.

Een van de ideeën is om een streekproduct van het jaar uit te roepen. Die verkiezing moet alle streekproducten in de schijnwerpers zetten. “We zien dat er al langer een beweging gaande is dat mensen liever producten uit hun regio kopen. Misschien brengt deze crisis dat in een stroomversnelling. Laten we samenwerken en dat oppakken.” Meer informatie: www.keurmerkzekerzeeuws.nl.[l]