Het is belangrijk om eerst te ontvetten bij buitenschilderwerk. FOTO SHUTTERSTOCK
Het is belangrijk om eerst te ontvetten bij buitenschilderwerk. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Klustip: 'Maak eerst schoon voordat je schildert'

SEROOSKERKE - Doordat iedereen door de coronacrisis veel meer tijd in en om het huis moet doorbrengen, wordt er meer geklust dan normaal. Nu is er tijd voor die klusjes die altijd bleven liggen, om de tuin eens goed onder handen te nemen of om dat plan dat je altijd al had te realiseren. Marinus Passenier van de Hubo in Serooskerke denkt mee en geeft elke week een tip.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zijn eerste tip gaat over buitenschilderwerk. “Een dag niet geschilderd is een dag niet geleefd”, lacht Marinus Passenier. De komende tijd is het daar ideaal weer voor. Wie zijn huis een goede verfbeurt wil geven is gebaat bij een goede voorbereiding. “Het is bijvoorbeeld belangrijk om alles goed te ontvetten voordat je aan de slag gaat. Dat kun je met een fles St. Marc of een ander ontvettingsmiddel doen”, zegt de Walchenaar.

Zout

Zeker in Zeeland is het schoonmaken een noodzakelijke stap. In onze kustprovincie zit er namelijk veel zout in de lucht wat de hechting van de verf lastiger maakt. “Daarom is het ontvetten een essentieel onderdeel van het schilderwerk. Als je het goed doet, hoef je tussen de verflagen door bijna niet meer te schuren. Dat scheelt een handeling.”[l]