Harry van der Maas kijkt naar de Stationsbrug die voor het eerst in maanden dicht gaat. FOTO EUGÈNE DE KOK
Harry van der Maas kijkt naar de Stationsbrug die voor het eerst in maanden dicht gaat. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugene de Kok

Patinagroene stationsbrug draait als nooit tevoren

MIDDELBURG - De stationsbrug in Middelburg is terug en gaat open en dicht als nooit tevoren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij is vrijdagmorgen weer in gebruik genomen na een renovatie van zes maanden. “Je hoort hem niet, hè?” zei één van de werkmannen tegen gedeputeerde Harry van der Maas toen de brug voor het eerst geruisloos open en dicht ging. “En dat voor iets wat zeventig jaar oud is.” Na de renovatie op een werf in Krimpen aan den IJssel kan de brug weer tientallen jaren mee. “Ik heb hem in september met enige zorg zien vertrekken”, zei Van der Maas. “Vrijwel elk onderdeel moest worden opgeknapt en we hadden de pech dat we chroom-6 vonden. Zo werden het eigenlijk twee projecten.”

Hij kon vrijdag opgelucht ademhalen, want de renovatie door is voorspoedig verlopen. Het houten dek van de brug is vervangen door een stalen constructie en de aandrijving is vernieuwd. Ook heeft de brug een nieuwe leuning en de elektrotechnische installatie is aangepast. Hij heeft bovendien een nieuwe kleur: patinagroen. Het is een idee van architect Joost Nijsse. “De stationsbrug verbindt niet alleen fysiek, maar ook symbolisch met het rijke verleden van de stad.”

Nautische centrale
Donderdagavond vonden de laatste testen met de brug plaats. Van der Maas liet hem door een telefoontje met de nautische centrale voor het eerst weer sluiten. “Hij is gelukkig weer thuis en ziet er prachtig uit”, zei hij daarna.
De brug moest voor het toeristenseizoen terug zijn in Middelburg. “Die toeristen zijn er niet door het coronavirus, maar dit is natuurlijk vooral mooi voor de Middelburgers zelf. Wie maakt er in de stad geen gebruik van? Het is niet de tijd voor een feestelijke opening, maar ik kan me voorstellen dat de Middelburgers blij zijn.” De pontonbrug, die de afgelopen maanden als vervanging diende voor voetgangers en fietsers, werd vrijdag meteen naar de kant geschoven en daarna afgebroken.
De brug gaat vooralsnog vanwege het coronavirus minder dan normaal open en dicht. Per dag zijn er vier momenten. Deze maatregel is van kracht tot en met 1 juni.
Meer informatie daarover is te vinden op www. zeeland.nl/sluizen-en-bruggen.[l]