De pasgeboren Zazou bij moeder Isabel. FOTO COBY WEIJERS
De pasgeboren Zazou bij moeder Isabel. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Kameeltje Zazou zie het levenslicht

WEMELDINGE - Na een zwangerschap van veertien maanden is kameel Isabel woensdagavond voor het eerst moeder geworden. Peter de Vos en Penney van der Borgt van Hof Keizersweel in Wemeldinge hebben samen met hun kinderen Puk, Pol, Pier, Pip en Peet de naam Zazou bedacht voor het merrieveulentje.

DOOR BRITTA JANSSEN

"De afgelopen drie weken heb ik korte nachtjes gehad", vertelde Peter de Vos donderdag. "Kamelen zijn dertien, veertien maanden zwanger, dus ik ging de laatste tijd 's nachts mijn bed uit om te kijken of alles goed ging met Isabel. Ik ben steeds voor niets mijn bed uitgekomen, want het veulentje is gisteren om 18.00 uur geboren."

Drinken

De Vos, al jaren een groot kamelenliefhebber, moest wel assisteren bij de bevalling en schakelde ook de dierenarts in. "Het veulen lag verkeerd, met de pootjes naar voren. Maar toen we dat verholpen hadden, is ze goed ter wereld gekomen."

Het veulentje kon niet meteen na de geboorte staan. Dat is normaal, weet De Vos inmiddels, maar het is wel zaak dat ze dat snel leerde, om te kunnen drinken bij haar moeder. Gelukkig kreeg het diertje dat snel onder de knie, zag De Vos. "Alleen de moeder is nog een beetje onwennig bij het drinken. Je kunt merken dat ze voor het eerst bevallen is."

Veulentje Zazou is wit en De Vos hoopt dat ze dat blijft. "Haar vader is een witte hengst. Die is van vrienden in het circus."

Fokken

Op Hof Keizersweel lopen momenteel vijf kamelen rond. "We hebben drie volwassen merries en twee veulens. Drie weken geleden is er een hengstveulen geboren." De Vos houdt de dieren voor zijn plezier. Het hengstveulen, dat Hercules heet, blijft waarschijnlijk niet in Wemeldinge, maar merrieveulentje Zazou wel. "Merries hebben een wat makkelijker karakter en zijn interessant voor het fokken." De twee jonkies lopen voorlopig nog gezellig rond in de wei met hun moeders Isabel en Dounja en de oudste kameel van het stel, Raisha. Dat is de moeder van Dounja.

Naast kamelen wonen er nog tal van dieren op het hof, van paarden en geiten tot struisvogels. Ook deze niet-alledaagse soort houdt De Vos al jaren. "En via een fokker van struisvogels, die ook kamelen had, kwam ik in contact met die dieren. Ik vind kamelen mooie, leuke dieren. Ik fok ermee en als bezoekers er ook nog plezier van hebben, dan is dat helemaal mooi meegenomen."[l]