Het personeel van school A. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Het personeel van school A. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Wie weet er wat over school A?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto van het onderwijzend personeel van school A uit Goes. Geheel rechts zit Ardina Hartman, de ongehuwde dochter van de gemeentesecretaris van Goes van 1869 tot 1894. Naar hem is de rotonde bij de spoortunnel genoemd. Waardoor is haar vader zo beroemd geworden? Wie zijn de andere mensen op de foto? Naast deze school A was er ook een school B. Wat was het verschil tussen deze scholen?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Fien van Maaren-de Leeuw.

De vorige foto kwam uit het fotoalbum van Adriana de Jonge. Ze was geboren in molen De Koornbloem in Goes. Op de foto staat haar zus Jannetje met een vriendin. Maar wie is wie vroegen we. Daar zijn we nog niet achter. Wel ontvingen we een reactie van Fien van Maaren-de Leeuw. Haar vader was oud-wethouder Lieven de Leeuw, die een tante Jaantje had. Het was de jongste zus van zijn vader. Haar volledige naam was Adriana Johanna. Ze was getrouwd met een De Jonge die in de molen aan de Paardenweg in Goes woonde.

We gaan zoeken op ‘Zeeuwen Gezocht’. Op 9 juni 1927 trouwt de 30-jarige korenmolenaar Leendert de Jonge met de 23-jarige Adriana Johanna de Leeuw uit Kattendijke. Leendert overlijdt in 1946 op 49-jarige leeftijd. Adriana Johanna de Jonge-de Leeuw blijft op de molen achter met haar twee kinderen Leendert en Dientje. Ze houdt de molen nog enkele jaren draaiende onder de naam firma L. de Jonge. In 1955 verkoopt ze deze aan de gemeente.[l]