Wie denkt iets beter te kunnen dan de gemeente Goes kan dat binnenkort aangegeven. ARCHIEFFOTO
Wie denkt iets beter te kunnen dan de gemeente Goes kan dat binnenkort aangegeven. ARCHIEFFOTO Foto:

Inwoners mogen Goes gaan uitdagen

GOES - Om inwoners meer mee te kunnen laten denken en doen, krijgen zij in de gemeente Goes het ‘right to challenge’.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het recht om de gemeente ‘uit te dagen’ komt voort uit de wil van het bestuur om meer en beter met inwoners en organisaties samen te werken. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dat vlak al meer initiatieven genomen. Het ‘right to challenge’ (R2C) gaat tot nu toe het verst. Inwoners mogen de overheid uitdagen om iets zelf te doen als zij denken dat zij dat beter of goedkoper kunnen doen. “We willen hiermee de komende twee jaar experimenteren, maar hebben er wel een aantal spelregels aan verbonden”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes.

Zo moeten de mensen die een taak willen overnemen een duidelijke binding hebben met Goes, mag hun inzet niet meer kosten dan de gemeente uitgeeft, moet er sprake zijn van een stichting of andere rechtsvorm, geldt het recht niet voor ondernemers en moet de kwaliteit hetzelfde blijven. Ook vraagt de gemeente om garanties voor de continuïteit. “We willen niet dat het opeens stopt als er iets gebeurt.”

Sociaal domein

Van der Reest denkt dat R2C goed zou kunnen werken voor groenonderhoud, maar ook in het sociaal domein. “In Kattendijke heb je een zorgcoöperatie. Ik kan me best voorstellen dat zij een taak van ons zouden willen overnemen, omdat zij dat anders of beter kunnen. Wij kijken in zo’n geval of we afspraken kunnen maken en of we het met een bepaald budget uit handen kunnen geven.”

Het college wil twee of drie keer per jaar zogenaamde pitches gaan organiseren waar inwoners en organisaties hun plannen uit de doeken doen. Van der Reest hoopt dat Goes na de zomer met R2C van start kan.

Op het gebied van burgerparticipatie wil de gemeente ook onderzoeken of ze de samenwerking met de adviesraden kan verbeteren. “We spelen ook met de gedachte om een burgerpanel op te zetten. In zo’n geval vraag je voor bepaalde onderwerpen advies aan een grote groep mensen die zich hebben aangemeld.”[l]