Een factuur van de WIBO. FOTO HKDB
Een factuur van de WIBO. FOTO HKDB Foto: Heemkundige Kring De Bevelanden

Wie weet er meer over Goese speelgoedfabriek?

GOES - De Heemkundige Kring De Bevelanden heeft het verzoek gekregen om informatie in te zamelen over een bedrijf dat tijdens de Tweede Wereldoorlog en kort daarna in Goes was gevestigd. Omdat er geen gegevens zijn, zoekt men mensen die er iets over kunnen vertellen. Het gaat om de Eerste Zeeuwsche Speelgoederenfabriek, de WIBO.

VAN ONZE REDACTIE

De fabriek zat van 1942 tot en met 1946 aan de J.A. van der Goeskade 3 in Goes. In deze periode zijn in diverse kranten advertenties geplaatst waarin personeel wordt gevraagd, zoals timmerlieden, schilders, meisjes en leerlingen. Ook adverteert de fabriek met de wervende zin ‘fabrikant van uitstekend prima kwaliteit speelgoed’. In 1946 komen we ook advertenties tegen als Houtwarenfabriek WIBO. Daarna is het bedrijf niet meer te vinden. Bekend is dat een zekere Adriaan P. van ’t Veer in 1946 een hinderwetvergunning aanvraagt voor het adres J.A. van der Goeskade 3 in Goes. Zou deze geweigerd zijn waardoor het bedrijf is gestopt? Was de fabriek wel op dit adres werkzaam? Het is een gewoon woonhuis, maar op nummer 1 staat een bedrijfsgebouw. Nu is daar een drankenhandel gevestigd. Was dat misschien de fabriek of het atelier van de WIBO?

Boerenkarren

De fabriek maakte speelgoed houten boerenkarren met paarden ervoor. Ze waren geschilderd in de primaire kleuren groen, blauw en rood. De paarden werden voorzien van oogkleppen. Als merkteken werden onder aan het speelgoed papieren labels geplakt of het werd van een stempel voorzien. De fabriek maakte behalve speelgoed ook kinderledikanten.

Als er lezers zijn die informatie hebben over dit bedrijf kunnen ze dit zenden naar info@hkdebevelanden.nl. Bellen kan ook, naar 0113-227311.[l]