Herdenking Goes

GOES - Goes herdenkt de Nederlandse oorlogsslachtoffers dit jaar op een andere manier. Vanwege de coronacrisis kan er geen publiek aanwezig zijn bij de ceremonies.

De leden van het college van burgemeester en twee fractievoorzitters leggen, ieder met één vertegenwoordiger van de dorpsverenigingen, kransen bij de zes herdenkingsmonumenten. Het gebeurt sober en zonder protocol. Inwoners en organisaties kunnen tussen 14.00 uur en zonsondergang een eerbetoon brengen bij één van de monumenten. De gemeente vraagt aan degenen die dit doen of ze rekening willen houden met de richtlijnen van het RIVM.

De herdenkingsmonumenten staan op de Grote Markt in Goes, aan de Kureweg in Kattendijke, op de begraafplaats aan de Kapelseweg in Kloetinge, bij de kerken in ‘s-Heer Arendskerke en ‘s-Heer Hendrikskinderen en op het Wolfertsplein in Wolphaartsdijk.

Om 19.45 uur luiden in de gemeente de klokken. Om 20.00 uur is de nationale herdenking in Amsterdam. Om 19.30 uur is er via de website www.goes.nl/dodenherdenking en op de Facebook-pagina van de gemeente Goes een toespraak van burgemeester Margo Mulder te zien. Zij hoopt dat mensen thuis hun vlag halfstok hangen en dat inwoners geen activiteiten ondernemen om een eerbetoon te brengen aan de oorlogsslachtoffers.[l]

Voorschotten

GOES - Sinds de bekendmaking van het noodpakket voor ondernemers heeft GR de Bevelanden afdeling Werk, Inkomen en Zorg meer dan 1148 aanvragen ontvangen voor de Tijdelijke voorziening zelfstandig ondernemers (Tozo). Doordat de nood bij veel ondernemers hoog is, keert GR de Bevelanden voorschotten uit.

Inmiddels zijn de eerste bedragen overgemaakt aan Bevelandse ondernemers, aldus de Goese wethouder André van der Reest, voorzitter portefeuillehoudersoverleg GR de Bevelanden, afdeling Werk, Inkomen en Zorg. GR de Bevelanden is de gemeenschappelijke organisatie van de gemeenten Goes, Borsele, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal. 'Met de uitgekeerde voorschotten hopen we de ondernemers met de hoogste nood een steuntje in de rug geven', zegt Van der Reest.
Een aanvraag voor levensonderhoud wordt in een normale situatie binnen dertien weken afgehandeld. Om de financiële druk bij de ondernemers te verlagen, worden de aanvragen binnen vier weken afgehandeld. Het proces is zo ingericht dat eerst voorschotten worden verstrekt en de aanvragen achteraf worden gecontroleerd. 'Hierdoor kan het voorkomen dat mensen die een bijdrage vanuit de regeling eigenlijk niet nodig hebben, toch geld ontvangen. Dit betekent dat als achteraf blijkt dat ondernemers ten onrechte een voorschot hebben ontvangen, ze deze bedragen moeten terugbetalen. Het verzoek is dan ook om alleen een beroep op de regeling te doen als het écht nodig is.'
Kijk voor meer informatie op de website www.grdebevelanden.nl.[l]