Jan J.B. Kuipers en Heleen Dekker met de nieuwe uitgave. FOTO PETER URBANUS
Jan J.B. Kuipers en Heleen Dekker met de nieuwe uitgave. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Veel nieuws in '111 plekken in Zeeland'

KATTENDIJKE - Er is een nieuwe uitgave verschenen van ‘’111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben’ van Jan J.B. Kuipers en Heleen Dekker. De sterk herziene nieuwe editie bevat zo’n vijftig nieuwe plekken en tips.

DOOR PETER URBANUS

Jan J.B. Kuipers is bekend van zijn vele historische werken, sciencefiction-romans, als redacteur van literair tijdschrift Ballustrada en als dichter, onder meer met de Mannen van Papier. Zijn vrouw Heleen Dekker heeft ook dit keer de fotografie voor het 240 pagina’s tellende boekje verzorgd.

Eerste druk

De eerste druk van het boek verscheen in september 2015 en was een succes. De 111 plekken-boeken van Uitgeverij Thoth beschrijven steden en regio’s vanuit een ‘eigenzinnig en persoonlijk perspectief’. Ze bieden insidertips en slaan andere wegen in, weg van de gebaande toeristenpaden en clichés. De aandacht richt zich vooral op buitenissige, merkwaardige en verrassende plekken. De bonte mengeling van onderhoudende verhalen, wetenswaardigheden en sfeerrijke foto’s wil zowel ‘eigen’ bewoners als toeristen uitnodigen om plekken te bezoeken die ze daarvoor vaak niet kenden.

Folklore

In die opzet zijn Jan en Heleen ook nu goed geslaagd. De vernieuwde en herziene uitgave telt maar liefst vijftig nieuwe plekjes die je gezien moet hebben en bijzondere tips. Onze provincie is meer dan strand, duinen, mosselrestaurants en folkloresport in klederdracht, betogen de makers. “Zeeland is een dynamisch gebied met een meervoudige identiteit: eeuwenoud mondiaal handelsgewest én agrarisch Arcadië. Het biedt veel meer dan monumentale lijstgevels, middeleeuwse kerken, de deftigheid van buitenplaatsen in het groen. Er zijn ook nog het Zuid-Bevelandse buitendijkse natuurgebied, de Rattekaai of Zeeuwse struisvogelolie. De vreemde sfeer van een vishandel in Sluis, het Vrouweputje bij ’s Heerarendskerke dat geneeskrachtig water zou bevatten, verzonken dorpen en bovengemiddeld veel bekroonde chef-koks”, zeggen de makers.

Vanuit huis

En heb je wel eens door het smalste straatje van Goes (het Vuilstraatje) gedoold of vanuit Wemeldinge het pontje naar Tholen genomen? Op Walcheren plaatsgenomen naast de godin Nehalennia of een ‘Chinees’ steenhuisje bekeken? “In deze tijd van gedwongen thuisblijven kan het ook vanuit de leunstoel of de tuinbank”, voegt Kuipers hier ten overvloede aan toe. “Het is zo’n mooi boekje geworden dat we het zelf ook maar eens gelezen hebben.”[l]