Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ondernemersorganisatie wil tweede noodpakket

De basisscholen starten op 11 mei weer op en dat is in elk geval een hele geruststelling en verlichting voor de thuiswerkende ouder(s). Het is een lichte versoepeling van de maatregelen zoals die sinds half maart gelden in dit corona tijdperk.

Maar meer toezeggingen kwamen er niet van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van vorige week. "Eerst de volksgezondheid en dan de rest. We staan pas aan het prille begin van de weg terug", verklaarde hij. Reden voor ondernemersorganisatie VNO-NCW om bij de regering te pleiten voor een tweede noodpakket omdat de economie nu verdere stagnatie oploopt.

Omzetderving

Volgens de ondernemersorganisatie werkt de crisis nu steeds verder door naar alle geledingen van de economie. Waar eerst vooral de gesloten sectoren getroffen werden, zoals de horeca en contactberoepen, worden nu ook de gevolgen zichtbaar in andere sectoren. VNO-NCW noemt daarbij voorbeelden als de maakindustrie, de logistiek en de bouw. "Daarom is een tweede noodpakket nodig dat rekening houdt met zaken als omzetderving. Niet alle ondernemers zijn immers geholpen met alleen steun voor loonkosten. Daarnaast moet het tweede pakket helpen om de economie te stutten met versnelde uitvoering van bijvoorbeeld aanbestedingen in de bouw en infrastructuur."[l] FOTO SHUTTERSTOCK