Een dag uit het leven van
buurtwerker Judith Menheere

GOES - Een dag uit het leven van één van onze buurtwerkers tijdens de coronacrisis - Buurtwerker Judith Menheere.

Wat doe je precies als buurtwerker van SMWO? Wat is jouw werkgebied?

“Ik ben voor 16 uur inzetbaar als buurtwerker. Mijn belangrijkste werkgebied is Goes-Zuid, ook ben ik contactpersoon voor Wilhelminadorp.

We vinden het belangrijk om toegankelijk en vindbaar te zijn: dat inwoners terecht kunnen met vragen op allerlei gebieden: delen van zorgen, samen kijken waar verbetering in leefbaarheid ligt, omzien naar elkaar, wat kan ik voor een ander betekenen of hoe vraag ik hulp.

Sommige inwoners zoeken verbinding met anderen die een initiatief willen starten zoals bijvoorbeeld een buurt-barbecue of elkaar ontmoeten op Burendag. We kunnen bijvoorbeeld ook ondersteunen in subsidieaanvragen. Doordat we laagdrempelig te bereiken zijn, kunnen we op tijd inspelen op signalen.

Zo voorkomen we dat ergernissen soms oplopen en bevorderen we onderling begrip. Indien nodig verwijzen we door naar bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, wijkagent, maatschappelijk werk of zorg.”

Wat valt je op nu in de wijken?
“In deze periode is het rustiger in de wijk, de meeste inwoners blijven vooral thuis. We merken meer saamhorigheid en de bereidheid om iets voor elkaar te doen. Dat is hartstikke mooi. Even een boodschap meenemen voor de buurman of buurvrouw, een klusje in de tuin of een praatje bij het tuinhekje.

Er is meer tijd en aandacht voor elkaar. Bij SMWO hebben veel betrokken inwoners uit de hele gemeente Goes zich gemeld die iets willen doen. Het aanbod aan hulp is groter dan de vraag, maar voor ons is het fijn extra mensen achter de hand te hebben.

Welke zaken spelen er onder inwoners en wat voor ‘geluiden’ hoor je?

“Het is rustiger op straat dus er is minder overlast. Sommige inwoners zijn bezorgd en anderen zijn heel nuchter. Het is fijn dat we naar buiten kunnen, een (kleine) wandeling is voor velen een fijne activiteit.

Het geeft energie en op afstand kun je eenvoudig een praatje maken, mensen hebben iets meer tijd. We houden veel contact met onze contactpersonen, wijk- en dorpspartners: sleutelfiguren noemen we ze. Ze zijn met ons de oren en ogen van de wijk: van aanspreekpunt in een wooncomplex voor senioren, de galerijflats tot de beheerder van het Buurthuis. Als er zorgen zijn of er is behoefte aan praktische hulp in de vorm van een boodschap doen in deze periode, dan kijken we wat mogelijk is.”

Welke rol kun jij hierin nemen? En hoe houden buurtwerkers nu contact met de mensen?

“Op straat zijn en aanspreekbaar zijn kan ook in deze periode. We onderhouden onze contacten en blijven proactief. We bemensen het belteam van SMWO in deze periode. En er is extra tijd voor een luisterend oor, een praatje of een vraag.

Op termijn starten we ook weer het inloopspreekuur op, we zijn dan te vinden in Buurthuis de Pit in Goes waar we in een aparte ruimte in gesprek kunnen met inwoners. We spelen in op ideeën van mensen en kijken samen hoe we elkaar kunnen versterken, positief en bemoedigend.
Want, SMWO is er voor iedereen, altijd.” [l]