Paramedici coronarevalidatie MCG. FOTO THOMAS BROUWER
Paramedici coronarevalidatie MCG. FOTO THOMAS BROUWER Thomas Brouwer

Medisch Centrum Goes bundelt krachten

GOES - In Medisch Centrum Goes aan de Van Dusseldorpstaat is een netwerk gevormd van paramedici, dat in nauwe samenwerking met de huisartsen en praktijkondersteuners, ex-coronapatiënten in hun revalidatietraject kan gaan begeleiden.

Het netwerk wordt gevormd door longfysiotherapeute Ineke Jasperse van fysiotherapie Mens en Beweging, aangesloten bij Chronisch ZorgNet, longverpleegkundigen/wijkverpleegkundigen Marieke Lainert en Annet Minderhoud van Iriz Thuiszorg ergotherapeut Richard Mol van Ergotherapie Mol en diëtiste Iris Slabbekoorn van Diëtheek.

Het team richt zich zowel op de revalidatie van coronapatiënten die thuis ziek zijn geweest als patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog (ernstig) verzwakt en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Het team heeft aandacht voor de ademhaling (bv. kortademigheid bij inspanning), voor het lichamelijk functioneren (bv. spierzwakte, conditieverlies, vermoeidheid, gewrichtsklachten of evenwichtsproblemen) en het mentaal functioneren (bv. verlies van vertrouwen in het eigen lichaam). Er wordt informatie gegeven over medicatiegebruik, zuurstofgebruik, voeding, leefstijl en energieverdeling, en er is advies mogelijk t.a.v het gebruik van hulpmiddelen. De huisarts wordt vanzelfsprekend ook bij de behandeling betrokken. Wanneer verwerkingsproblematiek, angst, depressie, PICS (post-intensive care syndroom) of PTSS (post-traumatische stress stoornis) -verschijnselen worden gesignaleerd, vindt directe terugkoppeling met de huisarts plaats. Dit alles wordt in de directe woonomgeving van de patiënt aangeboden.

U kunt zich aanmelden met of zonder verwijzing bij: Fysiotherapie Mens en Beweging via info@mensenbeweging.nl of tel: 0113-213715 of Iriz Thuiszorg via longzorg@iriz.org of telefonisch 06-30332045.[l]