De Kloetingseweg in 1910. FOTO HELEN GROOTJANS
De Kloetingseweg in 1910. FOTO HELEN GROOTJANS Foto: Gemeentearchief Goes

De Kloetingseweg in 1910

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE


Een foto van de Kloetingseweg in Goes in 1910. We ontvingen deze van Helen Grootjans. Het huis tussen het spoorhuisje en de watertoren staat er nog steeds. Ten opzichte van de andere woningen staat het wat meer naar achteren. Wie woont daar nu? En staat het huis nog altijd aan de Kloetingseweg? En wat is het voor huisje langs het spoor?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Gerard Hogesteger.

Vorige keer stond er een foto in van het personeel van school A in Goes van ruim honderd jaar geleden. Te zien was onderwijzeres Ardina Hartman, dochter van de toenmalige gemeentesecretaris. Recentelijk is het Hartmanplein, vernoemd naar hem, genoemd. Wiebe Molhoek schrijft dat Jeanne Kloosterman, een tante van haar man, aan school A onderwijzeres is geweest. Hogesteger zegt dat hij in 1949 leerling was aan school A, die ook ‘School op de Dam’ werd genoemd. In 1953 is deze vervangen door de Jan Ligthartschool aan de Bergweg. Hij schrijft dat school B, in de volksmond 'de klompenschool’, achter het poortje op de Beestenmarkt zat, waar nu Katoen is. School A was voor de notabelen en B was voor de arbeiders. In 1951 kwam er in Goes een nieuw toelatingsbeleid waardoor een denkbeeldige lijn dwars door Goes werd getrokken. Afhankelijk van waar je woonde moest je naar school A of B. Zo kwam er een einde aan de sociale ongelijkheid. Johan Boogaard schrijft dat er ook nog een school C was aan de Ostendestraat.[l]