De rode beuk bij de Geerteskerk in Kloetinge. FOTO EUGÈNE DE KOK
De rode beuk bij de Geerteskerk in Kloetinge. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Zonder bomen zou het maar kaal zijn’

KLOETINGE – Veel mensen zijn begaan met het lot van de oude bomen rondom de Geerteskerk in Kloetinge. Ab Lokerse, bestuurslid van de kerk en werkzaam voor de gemeente Goes, ook. Van een collega van het groenbeheer hoorde hij dat één van de bomen, een rode beuk, ziek is door de aanwezigheid van een reuzenzwam op de wortels.

DOOR JESSICA ROVERS


Om deze boom te redden is onlangs de speciale TFI-methode toegepast door een bedrijf uit Maartensdijk, die ervaring heeft met monumentale bomen. TFI staat voor Tree Fertilizer Injector en verbetert de groeiplaats door nieuwe poriën in de bodem te maken en deze te vullen met een speciaal substraat. Hiermee stimuleer je de ontwikkeling van een natuurlijke bodemstructuur wat leidt tot betere wortelgroei en de infiltratie van regenwater. De methode heeft een duurzaam effect van zeven tot tien jaar. “De beuk is voorzien van nieuwe wortelkanalen waardoor deze gezonder wordt. Hopelijk verdwijnt zo ook de zwam”, zegt Ab Lokerse.


'Als we niks doen, zal hij wel het loodje leggen'

Volgens hem is de boom nu nog gezond. “Als we niks doen, zal hij wel het loodje leggen, dus ik ben blij dat we actie ondernemen. Het is natuurlijk niet dat hij omvalt of zoiets, maar mensen maken zich er toch ongerust over. De beuk dateert uit eind negentiende eeuw en we willen hem graag behouden.”

Naast de beuk zijn er meer bijzondere bomen te vinden rondom de kerk, zoals de loofgangen van linden. Zo staat er op het Kerkplein nog een indrukwekkende Kaukasische vleugelnoot en een al net zo imponerende treures.


Vliedberg

Ook op het Marktveld staan meerdere monumentale bomen. “In de tuin bij de familie Lenshoek, die ligt op een oude vliedberg, staan er ook een paar, maar de beuk op het Kerkplein is tot nu toe de enige boom die kampt met de reuzenzwam.”

Lokerse verwacht volgend jaar de eerste resultaten van de bodemverbetering te zien. “Ik hoop dat de beuk dan weer helemaal vitaal is. Het is een flinke boom en hij is beeldbepalend voor de omgeving. Als je het Marktveld opkomt is deze het eerste wat je ziet. Daar domineren de bomen. Als ze er niet zouden zijn, zou het een kale boel worden. We doen er dan ook alles aan om de beuk te redden.”[l]