Cafés en restaurants krijgen in Goes alle ruimte

GOES - Cafés en restaurants in Goes mogen in ieder geval tot 1 oktober onder bepaalde voorwaarden hun terrassen uitbreiden.


DOOR EUGÈNE DE KOK


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes wil de horeca-ondernemers op deze wijze helpen, omdat zij lang hun deuren hebben moeten sluiten en vanaf 1 juni aan de richtlijnen van het RIVM moeten voldoen.

De cafés en restaurants op de Grote Markt mogen hun terrassen op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag verdubbelen. Op dinsdag en zaterdag geleden er andere regels vanwege de weekmarkt.

De zaken aan de noordzijde van de markt, van wijnbar Vini tot restaurant De Kluizenaer, kunnen een extra terras maken op de plek waar normaal fietsen staan. Zij kunnen dit ondanks markt ook op zaterdag doen. Op dinsdag is er geen ruimte. De zaken van het Postkantoor tot en met de Landbouw kunnen op zaterdag extra tafels en stoelen neerzetten op het wandelpad tussen de huidige twee delen van het terras. “Ondernemers in andere delen van de stad kunnen een verzoek indienen. Dan kijken we wat mag, past en kan. We willen maatwerk leveren. Als een ondernemer zelf ideeën heeft, denken we zeker mee”, zegt wethouder Cees Pille, die wel kijkt of alles veilig en verantwoord kan.


Belasting

Tot 1 juli brengt Goes geen precariobelasting voor de terrassen in rekening. “Dat zouden we sowieso al niet doen. Voor de periode na 1 juli moeten we nog een besluit nemen.” Het college wil de inning van de reclamebelasting ook opschorten. “Het jaar dat we nu missen, willen we aan het einde aan de periode vastplakken.” Van de opbrengst wordt elk jaar 50.000 euro gestort in een ondernemersfonds. Dat bedrag wil het college nu voorschieten.[l]