Basisschool Noorderlicht weer Zeeuws kampioen schaken

GOES - Via regionale voorrondes in Goes, Vlissingen, Zierikzee, Terneuzen en Axel hadden zich 18 teams geplaatst voor de finale op 21 maart in Terneuzen. Door de Coronaepidemie werd het toernooi afgeblazen. Maar via internet is uiteindelijk toch dit schaaktoernooi gespeeld met 17 van de 18 geplaatste teams.


Via het schaakplatform Chess.com is het organiseren van een gewoon teamtoernooi niet goed mogelijk. Dat werd opgelost door 4 aparte toernooien tegelijk te spelen. De 1e bordspelers speelden hun eigen toernooi, zo ook de 2e bordspelers enzovoorts. Na afloop werden de scores van de 4 spelers van het team bij elkaar opgeteld tot een teamscore.

’t Noorderlicht uit Goes prolongeerde de titel, maar het ging moeizamer dan vorig jaar. Topscorer was 3e bordspeler Tiffany Nguyen met 6 uit 7. Het is een homogeen team waarin logischerwijze de spelers aan de borden 2, 3 en 4 veel punten binnenhalen

Net als vorig jaar werd De wereldboom uit Hulst 2e. De 1e bordspeler Lander van Coppenolle scoorde een prachtige 6 uit 7. De Parel uit Terneuzen werd 3e, ondanks computerproblemen voor één van de spelers.


Overige teams
Van de andere Bevelandse teams verraste de Koelmanschool. Vooral de 3 uit 7 van 1e bordspeler Joost Provoost was goed in een sterke groep met veel clubspelers. Bij de Bisschop Ernstschool scoorden vooral de spelers aan de lagere borden. Bij Noorderlicht 2 viel juist op de 4½ punten van bord 1 Kenny Nguyen.


Achteraf was iedereen blij dat er toch een Zeeuws kampioenschap is gespeeld. Maar de schakers hopen toch ook dat er volgend seizoen weer gewoon en gezellig op een echt bord kan worden gespeeld.


Eindstand na 7 ronden (maximaal te behalen 28 punten):
1. Noorderlicht 1 Goes 21
2. Wereldboom Hulst 20
3. De Parel Terneuzen 20
4. De Steiger Terneuzen 18
5. Stapelhof Renesse 17
6. Koelmanschool Goes 14
7. Oude Vaart 1 Terneuzen 13½
11. Bisschop Ernst Goes 12
13. Noorderlicht 2 Goes 11½
17. De Wingerd Goes 7½ [l]