Het tbc-huisje dat nu in een tuin in Wemeldinge staat. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Het tbc-huisje dat nu in een tuin in Wemeldinge staat. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Een tbc-huisje in de tuin

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE


In Wemeldinge staat in een tuin dit huisje. Het is een tbc-huisje dat vroeger in de tuin van een Goese huisarts heeft gestaan. Tuberculose (tbc) was een besmettelijke ziekte waarvoor mensen vroeger naar een sanatorium moesten om te genezen. Goed eten, frisse lucht en veel rust zouden de zieken helpen. Soms lagen mensen buiten in een tent of in een huisje in de tuin. Dit stond in de tuin van een Goese huisarts, maar welke? Wie weet iets meer over deze tbc-huisjes?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Peter Frijhoff.


Spoorhuisje

De vorige foto was van de Kloetingseweg in Goes in 1910. We vroegen om informatie over de woning tussen het spoorhuisje en watertoren. Rien Passieux noemt een aantal namen van mensen die hier hebben gewoond, zoals brigadier Louisse. Paul den Boer denkt dat de foto is gemaakt vanaf de locatie waar nu De Pijlers staat. De woning die iets naar achteren staat, is volgens hem de Willem Zelleweg. In de jaren ‘80 woonde daar medisch specialist Van Dam. Peter Frijhoff geeft een uiteenzetting over de gemeentegrens van Kloetinge, die liep waar nu de Tulpstraat is en kruiste met de Beatrixlaan. De Heernisseweg liep vanaf de Oostsingel tot aan de Nachtegaallaan, daarna werd het Kloetinge. Janny de Kunder verwijst naar een aantal foto’s die op Rondje Goes staan. Daar staat dat deze spoorwegovergang ook Clauws werd genoemd, naar de bewoners van de villa Ma Retraite die daar stond.[l]