De Oosterschelde. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/ BEN BIONDINA
De Oosterschelde. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/ BEN BIONDINA Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Ben Biondina

VRZ evalueert Hemelvaartsdag

GOES - De beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door. Daarmee mag onder meer de horeca vanaf maandag (1 juni) weer open. Ook laten sinds maandag (25 mei) meer zorginstellingen weer bezoekers toe en vanaf 1 juni kunnen dagbestedingen ook weer open. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) evalueert Hemelvaartsdag voor haar aanpak voor verdere zomerse dagen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Minister-president Mark Rutte kwam vorige week dinsdag met een update tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. “Het aantal ziekenhuisopnamen en de hoeveelheid patiënten op de ic’s zijn de laatste tijd snel gedaald”, verklaarde Rutte. “Daarom vinden we verruiming van de regels verantwoord.”

Versoepelingen
Vanaf maandag (1 juni) mogen cafés, restaurants, theaters, bioscopen en musea hun deuren weer openen, maar alleen op reservering, voor maximaal dertig personen en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Vooraf moet klanten naar verkoudheidsklachten gevraagd worden. Nieuw is dat bij die dertig personen het personeel niet meetelt.
Horecagelegenheden mogen niet, omdat het Pinksteren is, al open vanaf zondag 31 mei, zei Rutte. Het kabinet vreest dan voor drukte. “Clubs en feestcafés blijven dicht.”
Ook nieuw is dat dagbestedingen in de zorg in aangepaste vorm weer open kunnen vanaf 1 juni. En vanaf die datum rijdt het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling, maar met maximaal 40 procent van de capaciteit. Mondkapjes zijn verplicht in trein, bus, tram en metro voor reizigers vanaf dertien jaar. Die mondkapjes moet iedereen zelf kopen of maken. Het ov is alleen bestemd voor noodzakelijke reizen.

Onderwijs
Het voortgezet onderwijs - ook speciaal onderwijs - mag onder voorwaarden weer open vanaf dinsdag 2 juni (1 juni is het pinkstermaandag). Ook hier geldt de anderhalve meter afstand. “Daardoor kunnen niet alle scholieren tegelijk naar school, maar ze moeten wel zoveel mogelijk onderwijs fysiek op school volgen”, gaf Rutte aan. Scholieren moeten zoveel mogelijk lopend en per fiets naar school reizen. “Voor wie de afstand te groot is, regelt de school speciaal vervoer.” Tenzij onderzoek uitwijst dat het onverantwoord is, gaan alle basisscholen en kinderopvanglocaties vanaf maandag 8 juni helemaal open. “Daarmee stopt ook de vergoeding van de overheid voor de eigen bijdrage van ouders.”
Vanaf maandag 15 juni openen de scholen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs weer voor toetsen en praktijkonderwijs. “De lessen vinden zoveel mogelijk buiten de spits plaats, om drukte in het ov tegen te gaan.”

Bezoekersregelingen
Sinds maandag (25 mei) mogen alle coronavrije verpleeghuizen in Nederland, die aan de voorwaarden voldoen, meedoen met de proef om per bewoner een vaste bezoeker toe te laten. “Dat geldt ook voor de gehandicaptenzorg”, deelde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de persconferentie mee. “Vanaf 15 juni willen we dat alle coronavrije zorginstellingen weer bezoek kunnen toelaten.”

Testen
De Jonge maakte ook bekend dat in juni iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus. “Het streven is per 1 juni.” Personen met klachten kunnen zich zonder tussenkomst van een arts direct melden bij de GGD.
Rutte zei in gesprek te zijn met sportscholen over de mogelijkheid dat die eerder dan 1 september mogen heropenen.
Ook riep de minister-president jongeren op met ideeën te komen over de invulling van de anderhalvemetermaatschappij.

Toerisme
In reactie op de persconferentie roept de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) iedereen op drukke plekken te blijven vermijden. Ze bracht donderdag, de zomerse Hemelvaartsdag, de drukte in de provincie in beeld. ‘Op verschillende plaatsen was het druk op parkeerplaatsen, maar over het algemeen was duidelijk zichtbaar dat bezoekers afstand bewaren’, aldus de VRZ. Ze evalueert Hemelvaartsdag deze week om de werkwijze tijdens het aanstaande pinksterweekeinde en andere zomerse dagen te bepalen.
Sinds 15 mei kunnen Zeeuwse recreatieondernemers vijftig procent van de slaapplaatsen weer verhuren. Vanaf vrijdag (29 mei) wordt dat 75 procent. Als het coronavirus niet oplaait, zou vanaf 1 juli honderd procent kunnen worden gebruikt.[l]