CDA Borsele wil meer zoet in plaats van zout water

HEINKENSZAND - Het CDA in de gemeente Borsele begrijpt niet dat via de gemalen nog steeds elke dag ‘kostbaar’ zoet water wordt geloosd in de Westerschelde.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Door de droogte en verzilting zijn er plekken in de gemeente Borsele waar geen zoet water beschikbaar is om land- en tuinbouwgewassen te beregenen.

CDA-fractievoorzitter Peter van ‘t Westeinde ziet kansen in het natuurgebiedje tussen Hoedekenskerke en ‘s-Gravenpolder. Het is rond 2013 ingericht als weidevogelgebied, maar er zitten nu vooral ganzen en meeuwen. Er wordt zout water ingelaten. Van ‘t Westeinde wil dat het college van burgemeester en wethouders aan de provincie vraagt om de kwelbuizen, waardoor het zout water binnenkomt, dicht te draaien en weer zoet water in te laten. “Zo dringen we de verzilting terug”, zegt het raadslid,. “Bijkomend voordeel is dat de land- en tuinbouw in de omgeving meer mogelijkheden heeft voor het verzorgen van hun gewassen.”

Van ‘t Westeinde denkt dat de werkzaamheden kunnen worden opgepakt in combinatie met het werk aan de Randweg Hoedekenskerke.[l]