Frank de Klerk en André van der Reest met het aquarel. FOTO EUGÈNE DE KOK
Frank de Klerk en André van der Reest met het aquarel. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Goes' archief heeft er nieuw hoogstandje bij

GOES - Foto’s, ansichtkaarten, tekeningen en documenten krijgt het gemeentearchief in Goes regelmatig aangeboden, maar een aquarel uit de 18e eeuw van de stadshaven in Goes? “Dat gebeurt heel zelden”, zegt archiefmedewerker Frank de Klerk met een replica van het schilderijtje van Floris Scheurleer in handen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het kunstwerk werd woensdag gepresenteerd op de plek waar Floris Scheurleer het schilderde: de Bierkade in Goes. Scheurleer was in 1790 een ambtenaar van het gewest Holland en hobbyschilder toen hij naar Zeeland kwam. “We weten helaas niet zoveel over hem en waarom hij naar Goes afreisde. Misschien was het voor zijn werk, misschien met zijn vader, die ook bij het gewest Holland werkte … we weten het niet. Hij is echter op een goed moment door de dubbele ophaalbrug komen varen, aan wal gegaan, vond dat het er hier alleraardigst uitzag en besloot er een mooie schets van te maken.”


Kunst en Kitsch

Op het schilderijtje is de Goese haven te zien. “Hij heeft het moment bevroren. Het is een mooi verstild plaatje, maar bij Kunst en Kitsch kom je er niet mee aan tafel. De waarde is gering, maar het is leuk dat we dit hebben.”

Op een eenzame visser na staan er geen mensen op. Sommige gebouwen zijn nog goed te herkennen, maar andere, vooral veel trapgevels, blijken in de loop der eeuwen te zijn verdwenen. Toen Scheurleer zijn schilderij maakte, was de waterinlaat voor de getijdenmolen nog in tact. Tijdens een restauratie van een paar jaar geleden is de vorm van deze inlaat teruggebracht in de kademuren

Het kunstwerk van Scheurleer bleef eeuwen in zijn familie. Het gemeentearchief werd onlangs door de verre nazaat W. van Haren Noman-Lunsingh Scheurleer uit Hilversum gebeld of er interesse bestond voor het kunstwerk. “Het was vervolgens in een paar muisklikken geregeld”, aldus De Klerk, die net als wethouder André van der Reest van de gemeente Goes blij is met de aanwinst.

De familie heeft het geschonken aan Goes. “Het is weer een mooi hoogstandje voor ons archief”, aldus Van der Reest. “Het geeft een mooi beeld van Goes in 1790.” De gemeente wil het schilderijtje in de toekomst zeker tentoonstellen aan het publiek, maar moet er wel mee oppassen omdat het vrij kwetsbaar is. “We zijn er trots op dat deze aquarel een plekje in ons gemeentearchief krijgt.”[l]