De sportscholen mogen vanaf 1 juli weer open. FOTO SYDA PRODUCTIONS/SHUTTERSTOCK
De sportscholen mogen vanaf 1 juli weer open. FOTO SYDA PRODUCTIONS/SHUTTERSTOCK Foto: Syda Productions/Shutterstock

'Wat ons betreft kunnen we veilig open'

GOES – Het heeft er lang op geleken dat de sportscholen achteraan in de rij zouden staan en pas op 1 september de deuren weer zouden mogen openen, maar na het goede nieuws van vorige week is er hoop. Ze gaan niet pas open over drie maanden, maar mogelijk al op 1 juli. Dat bericht zorgt natuurlijk voor opluchting bij onder andere Atlanta Sports in Heinkenszand en Myoides in Yerseke.

DOOR DANIËL WISSEL


Ze hebben er een tijdje op moeten wachten en na de nodige teleurstellende berichten vanuit de overheid, had minister-president Mark Rutte afgelopen week eindelijk positief nieuws voor de sportscholen.

Dat leverde bij Atlanta Sports in Heinkenszand vrolijke gezichten op, vertelt Debbie van de Waart. "Superblij, natuurlijk. Van 1 september werden we niet blij. Je hoopt dat het eerder wordt, maar dat zorgde voor veel onzekerheid. Nu is er zekerheid." Ook John Aertssen van Sportstudio Myoides uit Yerseke is opgetogen. "Eerst hoopte ik op eind april, toen eind mei en vervolgens 1 juni. Het bleef afwachten, maar als je een half jaar niet open mag, is dat natuurlijk niet goed. Dan is dit wel een mooi bericht voor ons.”


Aanpassingen

Hoewel Debbie en haar man Niels de afgelopen periode meer vrije tijd hadden, was het stressvoller dan ooit. Desondanks hebben ze de periode nuttig kunnen gebruiken. "We hebben alles opgeknapt en zijn nu alleen nog op zoek naar een luchtbehandelingsapparaat, zodat we ook voor een gezonde luchtcirculatie binnen de sportschool kunnen zorgen." Ze vindt het begrijpelijk dat de sportscholen pas na de kappers mochten openen. 1 juli is wat haar betreft dan ook een goede middenweg. Waar ze precies allemaal aan moeten voldoen blijft nog even gissen. "Het eisenpakket is nog niet bekend. Dus het is lastig om te weten waar je aan moet voldoen. Dat blijft afwachten. De anderhalve meter weten we natuurlijk, maar we willen zelf ook graag werken met een aparte in- en uitgang en reserveringen." Ook in Yerseke zijn de nodige maatregelen getroffen. "Alles staat op veilige afstand. Men moet zich inschrijven. Wat ons betreft kunnen we veilig open."


Gemist

Zo ver is het voorlopig nog niet, maar John is deze week in ieder geval al begonnen met het geven van lessen in de buitenlucht. "We bieden onze leden fitness, maar ook groepslessen aan, zodat iedereen toch fit en sterk kan blijven in deze periode. Ook niet-leden kunnen zich aanmelden via de website." Bij Atlanta Sports hebben ze er niet voor gekozen om naar buiten te gaan, Debbie kan dan ook niet wachten om haar leden weer te zien. "De sfeer en gezelligheid mis je enorm. Het is toch ons kent ons, een gezellig praatje met elkaar en mensen helpen hun doel te bereiken." Ook John kan niet wachten. "Het sociale contact is een groot gedeelte van het sporten. Ik hoop dat er snel een vaccin is, zodat iedereen weer lekker vrij en zonder afspraak naar ons toe kan komen."


Kosten

De sportscholen konden niet open, maar de kosten liepen gewoon door. In Heinkenszand kozen ze ervoor om de kosten voor eigen rekening te nemen en de leden niet om contributie te vragen. Het moment van openen komt als geroepen. "We hadden best een reserve opgebouwd, maar je komt toch in de buurt van het randje. Sommige mensen maakten zelf hun geld over, dat is heel lief." Het zal straks wat aanpassing van haar klanten vergen, maar daar heeft ze vertrouwen in. "Hopelijk helpt iedereen ons een beetje en zeggen ze hun abonnement niet op vanwege alle regels. Dit zijn stapjes in de goede richting, geeft rust en is voor ons iets om naartoe te werken." Mochten de versoepelingen onverhoopt toch niet door kunnen gaan op 1 juli, hebben ze bij Myoides al een oplossing. "Daar ben ik niet bang voor, dan gaan we gewoon buiten verder.”[l]