Te veel onzeker in Borsele om nu al te bezuinigen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele maakt dit jaar geen kadernota. Er zijn te veel onzekerheden om nu met plannen en financiële vergezichten te komen.


DOOR EUGÈNE DE KOK


Wethouder Arno Witkam zei begin april dat Borsele volgend jaar 468.000 euro tekort zou komen. De oorzaak zit vooral in het sociaal domein en dan met name de jeugdzorg. Het tekort was een flinke tegenvaller, want de gemeente had eerder dit jaar al zo’n zes ton aan bezuinigingen aangekondigd voor een herstelbegroting. De gifbeker blijkt echter nog niet leeg, want er komen nu nog 1,2 miljoen euro aan extra kosten bij voor GGD Zeeland en zo’n zeven ton voor het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio. “Dat hakt er flink in”, aldus Witkam. “En we hebben ook nog geen goed beeld van wat de coronacrisis gaat kosten. Er is veel te veel onzeker om nu een kadernota te maken en op zoek te gaan naar bezuinigingen.” De gemeenteraad wil eerst een kerntakendiscussie voeren. “Wat willen we voor gemeente zijn en wat mag dat kosten?” zegt Witkam.

Op 9 juli komt hij met een voorstel. Zeker is dat de bezuinigingen, om het gat van 468.000 euro te dichten, zijn uitgesteld. Het gaat dan om het sluiten van de bieb in ‘s-Gravenpolder, het masterplan Nieuwdorp en het uitstellen van de reconstructie van de Eendvogelstraat in Heinkenszand. “Alles ligt nu weer open.”[l]