De grafsteen van Laurus Melse. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De grafsteen van Laurus Melse. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Een onbekende verzetsstrijder

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?


VAN ONZE REDACTIE


Laurus Melse was een Goese verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt op 5 september 1910 geboren in Goes als zoon van Izaak Melse en Sara Adriana Reijerse. In 1929 vertrekt hij naar Amsterdam en tien jaar later naar Den Haag. Daar raakt hij betrokken bij het verzet. In 1943 wordt hij gefusilleerd op de Leusderheide bij Amersfoort. In 2004 is er in Den Haag een straat naar hem vernoemd. Hij is altijd ongehuwd gebleven, maar heeft wel een oudere zus: Cornelia. Op 6 augustus 1996 is zij op 90-jarige leeftijd in Goes overleden. Wie weet er meer te vertellen over Laurus? En heeft iemand een foto?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Hans Clarijs.


Huisje

Op de vorige foto stond een tbc-huisje in een tuin in Wemeldinge. Ria Weyburg schrijft dat ze zo’n huisje gezien heeft in het Openluchtmuseum. Joos Heerebout zegt dat er in Nieuwdorp naast de kerk een tbc-huisje heeft gestaan voor algemeen gebruik. De vader van Wilza Mijnsbergen heeft in de strenge winter van 1947 in zo’n huisje gekuurd. De ijspegels hingen aan de dekens. Hans Clarijs heeft er eentje in zijn tuin in Wolphaartsdijk gehad. Op een steen stond dat het in de jaren ‘30 was gebouwd. In 2006 is Clarijs naar Kapelle verhuisd. Daar staat het nu. De gouden tip over het huisje in Wemeldinge is er niet. Een rondgang langs voormalige Goese huisartsen levert ook niets op. Wel schrijven verschillende mensen dat veel huisjes afkomstig zijn van het voormalige Zeehospitium Zonneveld in Oostkapelle. Tot in de jaren ‘50 was dat een tbc-sanatorium.[l]