Financieel gezond Goes staat voor grote uitdagingen

GOES - Het is nog onduidelijk hoe groot de financiële gevolgen van de coronacrisis zijn. Een ding is zeker, deze zijn groot. Ook voor Goes, zegt het college van burgemeester en wethouders in de perspectiefbrief.


DOOR EUGÈNE DE KOK


In de brief kijkt ze vooruit naar de komende jaren. Goes houdt de risico’s van de coronacrisis voortdurend bij, maar heeft ze nog niet financieel vertaald. Het is ook nog niet duidelijk of, hoe en wanneer het Rijk gemeenten compenseert. Goes denkt echter dat haar schuldquote (het niveau van de schuldenlast) door de crisis sowieso stijgt van 101 procent naar 117 procent. Naast de coronacrisis heeft de gemeente nog een uitdaging op financieel gebied: het sociaal domein. “Ook daarin zijn we niet uniek. Elke gemeente heeft hiermee te maken”, zegt wethouder André van der Reest.

De moeilijkheid zit ‘m volgens Van der Reest in het niet ongebreideld laten stijgen van de kosten, maar iedereen wel de zorg blijven bieden die hij of zij nodig heeft. De jeugdzorg en wmo zijn de grootste zorgenkindjes. Het SWVO zorgt in de Oosterschelderegio voor de voorzieningen in de wmo. “We willen kijken hoe we daar de kosten kunnen beheersen.” Er is ruim vier miljoen euro nodig om de financiële gaten in het sociaal domein te ‘repareren’. Ondanks deze uitdagingen staat Goes er in financieel opzicht nog goed voor, zegt Cees Pille. “We zijn financieel gezond.”[l]