Een overzicht van de aanpak, met een tweede verbinding naar de Olzendepolder. FOTO PROVINCIE ZEELAND
Een overzicht van de aanpak, met een tweede verbinding naar de Olzendepolder. FOTO PROVINCIE ZEELAND Foto: Provincie Zeeland

CHAPEAU: 'Het wordt een uitdaging om Yerseke bereikbaar te houden tijdens de werkzaamheden'', aldus gedeputeerde Harry van der Maas
KOP: GS gaan voor verbreden Zanddijk en aparte weg naar Olzendepolder

KRUININGEN/YERSEKE - Een bredere Zanddijk, turborotonde, spoorviaduct en een aparte weg voor zwaar verkeer naar de bedrijven in de Olzendepolder. Dat zijn de ingrediënten van het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de Zanddijk en Molendijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke te verbeteren.

DOOR BRITTA JANSSEN

Gedeputeerde Staten (GS) presenteerden dit plan donderdag aan Provinciale Staten (PS). Zij besluiten er definitief over, net voor of na de zomer.

Turborotonde
De provincie liet vier scenario’s onderzoeken voor de aanpak van de drukke en onveilige N673. GS gaan voor vernieuwing van de huidige Zanddijk. Vanaf de Molendijk komt er een weg bij. Ze willen het project in twee fases uitvoeren. Eerst gaat de rotonde bij bedrijventerrein Nishoek op de schop.
“Dat wordt een megarotonde met veel capaciteit, zodat verkeer hiervan ook gebruik kan maken als bijvoorbeeld de Vlaketunnel is afgesloten”, vertelde gedeputeerde Harry van der Maas donderdag bij de presentatie van het plan. “Aan de turborotonde draagt het Rijk 6,25 miljoen euro bij.” De totale kosten van dit meerjarenproject schat Van der Maas op zo’n 58 miljoen euro.

Molendijk
De aanpak van de Molendijk en aanleg van de extra weg naar de Olzendepolder gebeurt ook in fase een. De tweede weg erbij was niet eerder onderdeel van het ontwerp.
“De nieuwe weg is straks voor het zware verkeer naar de bedrijven.” Over de huidige Molendijk rijden straks alleen nog personenauto’s de kern van Yerseke in en uit, aldus Van der Maas.

Omwonenden
De planning van de uitvoering van dit megaproject kan de gedeputeerde alleen schatten. Fase een begint waarschijnlijk in 2022 en is klaar in 2025. Daarna is fase twee aan de beurt: de verbreding van de Zanddijk. “Hiervoor willen we zorgvuldig in gesprek met omwonenden.”
Sommigen zijn fel tegen dit scenario en vrezen hun huis uit te moeten. “Ik kan niet garanderen dat dat te voorkomen is”, zegt Van der Maas. “Maar dit scenario is financieel haalbaar en het meest kansrijk. We gaan samen kijken hoe we de uitvoering van dit plan kunnen optimaliseren.”

Verbreden
Het idee is om de Zanddijk- een secundaire waterkering - af te graven en opnieuw op te bouwen en te verbreden. “We willen voor de veiligheid het asfalt verbreden en ook een grotere berm creëren.
Hoeveel breder de Zanddijk precies wordt, is nog niet bekend, maar voor een meter bovenaan de dijk erbij, is beneden vier meter grond extra nodig.”
Het wordt ook een uitdaging om Yerseke en de Olzendepolder bereikbaar te houden tijdens de werkzaamheden, erkent de gedeputeerde. "Dat moeten we verder onderzoeken. Voor de turborotonde, die overigens relatief snel kan worden aangelegd, komen er bypasses, zodat het verkeer kan blijven rijden."

Triest
Zanddijkbewoner Wil Meijer vindt de keuze voor deze aanpak een trieste zaak. Samen met een groep medebewoners van de Zanddijk en omliggende weken stuurde hij een noodkreet naar de provincie om niet de Zanddijk te verbreden, maar een poldertracé te realiseren.
Dat is volgens Van der Maas echter 'veel te duur'. Nu beraadt de bewonersgroep zich op actie, laat Meijer weten. "Mensen beseffen niet de impact van deze keuze", zegt Meijer over de vrees dat sommige omwonenden hun huis uit moeten.
"Daarbij kun je op je vingers natellen dat deze aanpak niet toekomstbestendig is. De Olzendepolder is in ontwikkeling, dus het verkeer van en naar de bedrijven zal alleen maar toenemen. Dat moet allemaal over de Zanddijk en die blijft een flessenhals, ook met een weg erbij vanaf de Molendijk."[l]