Joachim Koutstaal, Esther van den Boomgaard en André van der Reest bij de monumentale boom in de Manhuistuin. FOTO JESSICA ROVERS
Joachim Koutstaal, Esther van den Boomgaard en André van der Reest bij de monumentale boom in de Manhuistuin. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'We laten de biodiversiteit graag zien'

GOES - Wethouder André van der Reest heeft vorige week met Joachim Koutstaal, groen- en cultuurtechnicus van de gemeente, en Esther van den Boomgaard, cliënt van belangenvereniging LFB, een fietstocht gemaakt langs duurzame locaties in Goes. De tocht werd verreden in het kader van de Prokkelweek, een landelijk initiatief waarin ontmoetingen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking wordt gepromoot.


DOOR JESSICA ROVERS


Esther van den Boomgaard zou in eerste instantie als stagiaire een dagdeel meelopen met de wethouder, maar dat kon door de corona-maatregelen niet doorgaan. “Dat vond ik wel jammer”, vertelt zij. “Maar ik fiets ook graag. Toen ze vanuit LFB vroegen of ik mee wilde fietsen leek mij dat heel leuk. LFB zet zich in om kennis door te geven over mensen met een beperking aan mensen zonder beperking. Er is nog veel onwetendheid en mensen met een handicap worden vaak op één hoop geveegd. Er wordt niet altijd rekening gehouden met deze doelgroep in de samenleving, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Zelf doe ik veel met de fiets. Goes is een ideale fietsstad.”

Ook typerend voor Goes is het vele groen. Wethouder André van der Reest laat de biodiversiteit graag zien aan belangstellenden. “We hebben deze tocht al eens eerder gemaakt toen we in de gemeenteraad dit thema op de agenda hadden staan. Ook laten we de nieuwe raad meefietsen langs alle duurzaamheidsprojecten zoals de green to colour-stroken en tiny forests. Mooi is dat we nu de combinatie maken met de Prokkelweek.”


Monumentaal

De tocht startte in het gemeentehuis en voerde via de Manhuistuin naar de kerken, de Grote Markt, de Hollandsche Hoeve en Mannee. Joachim begeleidde de tocht. “Ook in een versteende omgeving zoals de binnenstad kun je veel doen aan biodiversiteit en duurzaamheid”, stelt hij. “Monumentale bomen zorgen voor veel sfeer en schaduw. We zijn nu al bezig met hoe we monumentale bomen, zoals die op het Schuttershof, in de toekomst kunnen vervangen”.

Het kerkplein is de afgelopen jaren behoorlijk vergroend. “Een deel van de verharding naast de kerk werd vervangen door gras en er werden bomen aangeplant. Ik ben een voorstander van mobiel groen”, vertelt Joachim. “De toelevering van bedrijven is hier erg belangrijk dus dit gebied moet open blijven. Door het plaatsen van bloembakken kun je tijdelijk groen toevoegen.” Volgens Joachim is de Hollandsche Hoeve een bijzonder gebied “We maaien hier altijd maar één kant, zodat er aan de andere kant genoeg begroeiing blijft staan voor verschillende insecten. De schapen die hier grazen zorgen ook voor variatie. Ze eten niet alles en ook niet altijd op dezelfde plek. Langs de dijk zijn veel bloemen en planten ingezaaid waar veel bijen en andere insecten op af komen.

Bovendien wordt er in steeds meer wijken, waaronder Mannee, diversiteit aangebracht in de groenvoorziening. De aanleg zorgt voor veel groei, bloei en kleur.”[l]