Het nieuwe kindercollege met Sophie als stralend middelpunt. FOTO HANS COLIJN
Het nieuwe kindercollege met Sophie als stralend middelpunt. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

'Ik wil het leuker en veiliger maken voor kinderen'

GOES – Sophie van der Endt is de nieuwe kinderburgemeester van Goes. Dat is vrijdag bekend gemaakt.

DOOR JESSICA ROVERS


De bekendmaking van het nieuwe kindercollege in Goes zag er anders uit dan voorgaande jaren. In Katoen op het Bleekveld werden vrijdag drie van de zes kandidaten, die online de meeste stemmen wisten binnen te halen, met hun ouders, broertjes en zusjes welkom geheten door wethouder Joost de Goffau.

Hij maakte bekend dat Sophie van der Endt de opvolger is van Julia Bobeldijk. Levi van de Merwe en Finn van As zijn de nieuwe wethouders. Samen vormen ze het kindercollege van de gemeente Goes.

De Goffau liet weten dat alle kandidaten trots op zichzelf mogen zijn. “Ik ben zelf als wethouder begonnen in coronatijd en dat is best moeilijk. Ik vind het heel knap hoe jullie campagne hebben gevoerd, zeker nu je jezelf minder hebt kunnen laten zien." De Goffau benadrukte dat het hebben van een kindercollege de gemeente goed bevalt.


Sprakeloos

Sophie was bijna sprakeloos, nadat De Goffau haar had aangewezen als nieuwe kinderburgemeester. “Ik had het niet echt verwacht. Ik dacht eigenlijk dat Levi zou winnen. Ik ben met een vriendin langs de deuren gegaan in de wijk en in Kloetinge om aan mensen te vragen of ze op mij wilden stemmen."


Kinderstad

Tijdens de digitale variant van Goes Kinderstad in augustus wordt het nieuwe college officieel beëdigd. Het is niet zeker hoe het zal gaan met alle evenementen waar het kindercollege normaal bij aanwezig is, zoals de intocht van Sinterklaas en de dodenherdenking. “Ik laat het allemaal maar over mij heen komen”, vertelde Sophie vrijdag. “Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten. Het idee voor mijn campagne kreeg ik omdat ik het belangrijk vind dat er tijdens en na corona wat leuks moet zijn voor kinderen. Kinderen moeten naar buiten kunnen om leuke dingen te doen en moeten bovendien overal veilig naartoe kunnen. Ik wil het leuker en veiliger maken voor kinderen en hoop dat ik dit kan bereiken als nieuwe kinderburgemeester."

Sophie wordt bijgestaan door Levi en Finn. Finn wil zich inzetten voor meer natuurspeeltuinen. Levi vond het 'heel cool' dat hij bij de laatste drie kandidaten is geëindigd en zou graag zien dat er meer speelplaatsen voor kinderen met een handicap komen.[n]