De winkel aan de Nieuwstraat. FOTO JOHAN HUIJSSE
De winkel aan de Nieuwstraat. FOTO JOHAN HUIJSSE Foto: Johan Huijsse

De winkel van Huijsse

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

Een foto van de kruidenierswinkel van Huijsse in de Nieuwstraat in Goes. We hebben deze foto gehad van Johan Huijsse. Op de zijgevel in de Cornelis Eversdijkstraat stond altijd een muurschildering. Wie heeft deze winkel gekend? Welke muurschilderingen stonden er op die gevel? En welke herinneringen komen er boven?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot.


Laurus Melse

De vorige foto was een gedenksteen van verzetsstrijder Laurus Melse (1910-1943). In Den Haag is er een Laurus Melselaan. Het zijn de enige tastbare dingen aan hem. Van de lezers kwamen geen reacties. Een onderzoeker is met bezoekers- en onderzoekscentrum Kamp Amersfoort bezig gegevens te vergaren. De uit Goes afkomstige Melse was één van de acht verzetsmensen die op 24 juni 1943 op de Leusderheide zijn gefusilleerd. Later zijn deze mensen herbegraven op het ereveld in Loenen. Zijn ouders hadden een slagerij in de Stoofstraat in Goes. In 1917 scheidden zijn ouders. Melse was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Ordedienst en ontsnappingslijn van Van Niftrik. Via deze vluchtroute werden Joden, vliegeniers en anderen geholpen te ontsnappen naar Engeland. Door een infiltrant - Izak Anthonie Daane - werd hij opgepakt.[n]