Servan Veerhoek en Diana Haak. FOTO JESSICA ROVERS
Servan Veerhoek en Diana Haak. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

‘Wij werken niet voor onze klanten maar mét hen’

NIEUWDORP – BudgetBalans viert dit jaar zijn 15-jarig jubileum. Diana Haak en Servan Veerhoek zetten zich samen in om mensen te helpen die financieel in de problemen zijn geraakt. De werkwijze en filosofie van BudgetBalans is al jaren hetzelfde: voor een klantenbestand, dat bewust klein wordt gehouden, wordt de financiële situatie persoonlijk aangepakt. Hierbij staan aandacht en tijd hebben voor en samenwerken met de klant centraal.

DOOR JESSICA ROVERS


“Er zijn altijd mensen die om de één of andere reden hun financiën niet onder controle kunnen krijgen, net zoals er veel mensen zijn die niet kunnen schilderen, bijvoorbeeld. Gelukkig rust er steeds minder een taboe op om hierbij om ondersteuning te vragen”, vertelt Servan Veerhoek. “Steeds meer mensen, ook degenen zonder schulden, zien het gemak in van budgetbeheer en schakelen onze hulp in voordat er problemen ontstaan.”

De effecten van de coronacrisis moeten nog blijken, maar is het aantal aanmeldingen niet drastisch toegenomen. “Ons werk gaat gewoon door. We richten ons nu wel meer op ouderen, omdat de samenleving sterk aan het vergrijzen is. We zien bij deze doelgroep dat zij het prettig vindt om een gezicht bij hun financiën te hebben. Ook is niet iedere oudere even handig op de computer. Wij kunnen helpen met digitalisering”, weet Servan. “Het kan veel ruzies voorkomen binnen de familie”, vult Diana aan. “Wij zijn onpartijdig en zakelijk wat prettig kan zijn als er emoties mee gemoeid zijn. Daarnaast hebben we een maatschappelijke, doorverwijzende functie. Als een klant erg eenzaam is of met andere problematiek kampt, kunnen wij zijn of haar netwerk hierop attenderen of de persoon in kwestie doorverwijzen naar een andere instantie. Hoewel het financiële aspect altijd de insteek is, merken we dat veel mensen het fijn vinden om aandacht te krijgen. Klanten zijn bij ons geen nummertje. We nemen altijd de tijd om hen zo goed mogelijk te helpen.”


Uitval

Duidelijkheid, inzicht en wederzijds vertrouwen staan bij BudgetBalans hoog in het vaandel. “Voor een goed resultaat is het noodzakelijk dat er een samenwerking is”, stelt Servan. “Wij kennen onze klanten echt. Een groot deel van ons klantenbestand is constant en sommigen zijn al vanaf het begin bij ons. Het andere deel bestaat uit mensen die komen en gaan. Gelukkig maken we maar zelden mee dat we iemand zijn financiële situatie niet op de rit krijgen. Het overgrote deel van de dossiers die we afsluiten zijn succesvol afgerond. Onze klanten kunnen dan met een verse start voor een betere toekomst verder.”

Ook steeds meer jongeren weten hun weg te vinden naar BudgetBalans. Sommige zijn simpelweg niet goed in budgetbeheer.


Schamen

"Het mooie is dat met name jongeren zich hier niet voor schamen. Ze geven hun goede ervaringen met ons door aan anderen. Wij nemen graag de tijd om ook deze groep te begeleiden naar een financieel gezond leven.”[n]